Volvo Aero säkrar jobb i Trollhättan

Volvo Aero får en viktig roll i EU:s hittills största projekt på flygområdet, Clean Sky. – Det är ett kvitto på att vi är ett av de ledande flygmotorföretagen i Europa, säger Robert Lundberg, ansvarig för EU-forskning på Volvo Aero. Företagets medverkan innebär också att arbetstillfällen säkras i Trollhättan.

ANNONS
|

Volvo Aero investerar närmare 100 miljoner kronor och EU skjuter till ett lika stort belopp i Clean Sky-projektet Open rotor som syftar till att utveckla flygmotorer som förbrukar mindre bränsle och därmed genererar mindre utsläpp än dagens motorer. När de nya motorerna är mogna att testas i kommersiella flygmotorer kan de ge en sänkning av bränsleförbrukningen på mellan 15 och 20 procent. – Vår medverkan säkrar arbetstillfällen för ett gäng högkompetenta forskare och ingenjörer i Trollhättan under sju år framåt och projektet kan även bli en inkörsport till framtida kommersiella motorutvecklings-program, konstaterar Robert Lundberg. Clean Sky är en jättesatsning från EU-kommissionen för att göra flyget mer energisnålt och klimatvänligt. Open rotor innebär att man kommer att använda sig av en fläkt utan kåpa. Motorn kommer då att arbeta med större luftflöden och utnyttja energin bättre, samtidigt som bränsleförbrukningen minskar. Enligt bedömare i branschen finns det i dag inte någon annan teknik som kan ge en lika stor förbättring som Open rotor. Den enda nackdel som nämns med teknologin är bullret som uppstår då motorljudet inte kapslas in av någon kåpa, men det området ska teknikerna nu försöka få bukt med. Volvo Aero har redan påbörjat jobbet och i dag är sex personer involverade i projektet. Om ett år räknar företaget med att antalet anställda i projektet kan vara närmare 50. – Men det är för tidigt att säga om vi behöver nyrekrytera. Det är möjligt att den kompetens vi behöver redan finns fullt ut inom företaget, säger Robert Lundberg. Clean Sky väntas pågå till 2014. Flygplan med Open rotor-motorer kan vara i trafik i slutet av årtiondet.

ANNONS

Clean Sky är ett av Europas största forskningsprogram inom flygområdet genom tiderna. EU-projektet löper över sju år och har en total budget på 1600 miljoner euro.

ANNONS