Vilka ministrar har levererat och vilka hänger löst?

GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors listar de fem ministrar i regeringen som levererat hittills. Och de fem som kan hänga löst i den kommande regeringsombildningen.

ANNONS
|

MINISTRAR SOM LEVERERAT

Finansministerposten är en av regeringens tyngsta och Magdalena Andersson fyller ut kostymen. Hon visar minst lika många kurvor som Anders Borg och har alltid svar på tal. Budgetförhandlingarna har säkert varit tuffa, men Magdalena Andersson verkar kunna hålla både den interna regeringsarenan och budgetpartnern Vänsterpartiet på hyfsat humör. 10 miljarder nästa år till kommunerna är ett mycket välkommet tillskott till hårt trängda verksamheter.

Under kriserna i höstas var det Anders Ygeman som fick presentera mycket av migrations- och terrorpolitiken. Han var överallt och såg lika lugn och förtroendeingivande ut i alla situationer. Den gamla vänsterflygelsossen visade sig vara bäst på att leverera hårdkokta besked, antingen det gällde gränskontroller eller att komma med nya förslag för att bekämpa terror. Poliserna knorrar över ny organisation och underbemanning, men hittills verkar Ygeman klara sig undan kritik.
Efter åtta år med Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister skulle en sten kunna se livlig ut. Alice Bah Kuhnke började i mediamotvind och många undrade vad programledaren för Disneyklubben gjorde i regeringen. Nu är hon en av de MP-ministrar som har högst förtroende bland väljarna. Kultur är ett marigt område med väldigt lite pengar att fördela. Alice Bah Kuhnke har med både kraft och entusiasm fört fram sitt departements frågor som också handlar om religion och demokrati.
Med sin fackliga bakgrund i Vision är Annika Strandhäll väl förankrad i sina frågor. Målet för regeringen är att få ner de brant ökande sjuktalen och vända kostnadsutvecklingen. Ett av redskapen som Annika Strandhäll har föreslagit är att arbetsgivaren ska betala mer av sjuklönerna. Protesterna från bland andra Sveriges kommuner och landsting möter hon med ett bistert "SKL saknar sjukdomsinsikt." Hon har också lyft den viktiga frågan om psykisk ohälsa.
Det är Ylva Johansson som ska ratta det närmast ouppnåeliga målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. En otacksam uppgift, men som hon griper sig an med all sin gedigna politiska erfarenhet. Det var ingen slump att just hon fick ett utvidgat uppdrag att också jobba departementsövergripande med integrationsfrågor och har rätt att lägga förslag även på andra ministrars områden.

MINISTRARNA SOM KAN HÄNGA LÖST Det är från början en underlig ministerpost, alla ministrar borde väl rimligen hålla på med framtidsfrågor. Kristina Persson är regeringens minst synliga minister. När hon väl gör ett framträdande önskar många att hon låtit bli. I den gemensamma debattsatsningen mellan SVT och dansk TV i höstas, om migration, blev det mesta Kristina Persson sa fel eller konstigt. Hon kanske har en viktig intern funktion, men det är inget som i så fall märks.

Då och då dyker partier upp som vill ta täten i glesbygdsfrågor och säger: Hela Sverige ska leva. S tillhör sällan dessa och med Sven-Erik Bucht har landsbygdens överlevnadsfrågor knappast fått en tydlig försvarare. Kritiken, inte minst från MP-håll, blev hård när han hävdade att det inte finns några miljöproblem med den ökande köttkonsumtionen. Själv, berättade han i detta sammanhang, att han gärna äter kött.

Ardalan Shekarabi hördes och syntes betydligt oftare förr. Bland annat ledde han tillsammans med Anna Johansson Socialdemokraternas kriskommission efter förlustvalet 2010. Han var flyktingen som blev sosse och räknades till partiets högerflygel. Numera för han en ganska undanskymd tillvaro på finansdepartementet. Ibland dyker han upp och pratar om upphandlingsfrågor eller om spelmarknaden.
När Anna Johansson fick posten som infrastrukturminister var det en del som höjde på ögonbrynen. Hon hade aldrig tidigare sysslat med dessa frågor. Å andra sidan är det inget krav. Men för att få snabba framgångar på ett så komplext och vitalt område är det bra med ämneserfarenhet. Alldeles särskilt som underhållsskulden när det gäller järnväg är enorm. Nu diskuteras också höghastighetstågen, men få verkar tro att de ska bli verklighet.
Gabriel Wikströms 15 minuter som världskändis infann sig när han trendade på twitter, blev känd som "the handsome minister"och fick massor med nya följare, från Turkiet. För övrigt har det varit ganska stillsamt. Han tycker att Sverige har kapacitet att ordna ett OS och försöker förbjuda rökning på så många platser som möjligt. Att han också är sjukvårdsminister är det nog få som minns.
ANNONS