Lodjursjakten igång – sex djur får skjutas trots fridlysning

Den årliga licensjakten på lodjur är igång. Sex lodjur får skjutas i Västra Götaland, trots att djuret är fridlyst och räknas som hotat.
Länsstyrelsen hänvisar till angrepp på tamdjur, något som Naturskyddsföreningen inte köper.
– Licensjakt är ett väldigt trubbigt verktyg, säger biologen Isak Isaksson.

ANNONS
|

På fredagen, en timme före solens uppgång, drog årets licensjakt på lodjur igång. I hela landet får 143 lodjur skjutas, efter beslut från länsstyrelsen i respektive område.

I Västra Götaland är tilldelningen sex lodjur, berättar Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Hon räknar med att kvoten kommer vara fylld inom någon vecka.

– Det brukar gå ganska snabbt. Intresset för jakten verkar vara stort och det är många som är ute, men inget djur är rapporterat skjutet än, säger hon.

Måste kolla minst en gång i timmen

Jaktlagen måste kolla av med länsstyrelsen minst en gång i timmen för att få information om hur många djur som skjutits. Det finns en sms-tjänst upprättad för detta.

ANNONS

Lodjur är fridlysta enligt ett EU-direktiv, men Sverige har ett undantag att bedriva licensjakt på både varg och lo. Det finns en miniminivå på 870 lodjur i landet som man inte får gå under. I dag finns cirka 1 400 lodjur.

Enligt Mia Bisther är man noga med att styra jakten i Västra Götaland till de områden där det varit störst problem med att lodjur rivit får.

– Man får inte skjuta fritt i länet, utan vi styr mot platser där vi vet att det varit mest problem. Man försöker tunna ut lodjursstammen där det är som mest angrepp.

Rivit får i Borås, Bollebygd och Alingsås

Kritiker menar att lodjurens påverkan på fåruppfödningen är marginell.

– Det är inte så många tamdjursangrepp om man ser till Sverige som helhet, men lodjuren är väldigt koncentrerade till vissa områden, och där är det tufft för de som har tamdjur, säger hon.

I Västra Götaland är det främst i Borås, Bollebygd och Alingsås som lodjuren rivit får.

– I år har vi redan haft åtta angrepp, varav sju är angrepp på får, ett i Alingsås och sex i Bollebygd. Det sista angreppet är på en hund i Falköping.

Enligt Mia Bisther så räcker inte skyddsjakt, alltså att en jägare får i uppdrag att skjuta ett enskilt djur som orsakat skada, för att komma åt problemet.

ANNONS

– Skyddsjakt handlar om att ta bort enskilda individer som ställer till problem. Licensjakten är vår enda chans att sänka populationen inom ett visst område.

Vad är poängen med att fridlysa ett djur om vi ändå bedriver licensjakt på det?

– Det är viktigt att ha en förvaltning även på djur som är fridlysta. Jag vill understryka att det är en otroligt selektiv jakt, med syfte att sänka tätheten så att lodjuret kan samexistera med människan.

”Många uppskattar att jaga lodjur”

Naturskyddsföreningen är kritiska till att man överhuvudtaget bedriver licensjakt på lodjur.

– Vi har bara 1 400 lodjur totalt i landet. Arten är fridlyst och klassad som sårbar, vilket betyder att det finns en risk för att det utrotas, bland annat på grund av illegal jakt, säger Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Han ger inte mycket för argumentet att lodjuren river tamdjur.

– Utanför renskyddsområdet är det 129 får som rivits senaste året, det är 0,03 procent av den svenska fårbesättningen. Vi menar att undantaget inte handlar om att skydda tamdjur, utan om två saker: Konkurrens om viltet och att många uppskattar att jaga lodjur.

Förra året sköts 201 lodjur, i år 143. Är det inte bra att kvoten minskar?

– Ja, men det hänger ihop med att det sköts så många förra året, framförallt i södra Sverige. Det finns inga kvar att skjuta där.

ANNONS

Naturskyddsföreningen: Ingen bra metod

Isak Isaksson menar att licensjakt inte är någon bra metod för att hålla nere antalet lodjur inom särskilt drabbade områden, som Bollebygd .

– Dels finns rovdjursavvisande stängsel, som man kan få bidrag för att sätta upp, dels finns skyddsjakten, som genomförs av kunniga jägare som går in i problemområden. Licensjakten handlar inte om att få bort problemdjuren.

Mia Bisther på länsstyrelsen står fast vid att licensjakten är viktig för att balansera lodjurstätheten.

– Det här är aldrig lätta beslut att ta, det är något vi kämpar med varje år. Men det räcker inte med enskilda skyddsjaktbeslut, då sker det för mycket angrepp. Licensjakt ger en mer långvarig effekt, säger hon.

Vid 14-tiden på lördagen meddelade Länsstyrelsen i Västra Götaland att ett lodjur skjutits. Detta i Vårgårda-Alingsåstrakten.

LÄS MER:Fel varg kan ha skjutits – jägare känner sig utpekade

LÄS MER:Martin lade jakten på hyllan – började spåra lodjur i Sjuhärad

ANNONS