En överblick av orten Tanah Datar i västra Sumatra, som är en av de värst drabbade orterna efter helgens oväder. Bilden togs av en drönare på måndagen, lokal tid.
En överblick av orten Tanah Datar i västra Sumatra, som är en av de värst drabbade orterna efter helgens oväder. Bilden togs av en drönare på måndagen, lokal tid. Bild: Ali Nayaka/AP/TT

Dödstal stiger på översvämmat Sumatra

ANNONS

Antalet bekräftade dödsfall stiger efter skyfall och jordskred på den indonesiska ön Sumatra i helgen.

Hittills har 44 personer hittats döda, enligt uppgifter från landets katastrofmyndighet BNPB. Ytterligare 15 personer saknas.

Regnet föll bland annat på en aktiv vulkan i området, vilket fick stenar och stelnade lavamassor att rasa mot samhällen nedanför.

– Jag hörde dånet och ett ljud som påminde om kokande vatten. Det var ljudet av stora stenar som rasade, säger hemmafrun Rina Devina, som berättar för AFP att tre av hennes grannar har omkommit.

Regnperioden i Indonesien, som ofta kantas av problem, infaller vanligtvis mellan oktober och mars. I mars omkom 26 personer i jordskred och översvämningar i västra Sumatra. 2022 tvingades cirka 24 000 personer evakuera och två barn omkom i översvämningar på samma ö. Miljöaktivister har beskyllt skogsavverkning för att ha förvärrat problemen.

ANNONS
ANNONS