Ibrahim Dawabsha med dottern Ghina i familjens garage, som sattes i brand av bosättare.
Ibrahim Dawabsha med dottern Ghina i familjens garage, som sattes i brand av bosättare. Bild: Nassr Nassr/AP/TT

Attackerade av bosättare: Vi är hjälplösa

Skadade invånare, förkolnade hem och utbrända bilar. Palestinier i byn Duma på Västbanken känner sig hjälplösa efter en attack från israeliska bosättare.
– Vi i Duma… har inte resurser att försvara oss, säger byns lokale ledare Sulayman Dawabsha.

ANNONS

Det är en i raden av liknande blodiga händelser på Västbanken på senare tid. Spåren efter attacken i mitten av april är fortfarande kvar, och kommer troligtvis vara en lång tid framöver. Sulayman Dawabsha uppskattar att attacken orsakade skador för fem miljoner shekel – drygt 14 miljoner svenska kronor.

Byn som han leder ligger i den nordöstra delen av Västbanken och har en befolkning på drygt 2 000. Sex av dem skadades i attacken i april.

Begränsade resurser

De brända bilarna och husen skvallrar om byns begränsade resurser för att bygga upp och inte minst försvara sig.

Under det senaste året har bosättare stängt av byns tillgång till fyra viktiga källor och brunnar, enligt Dumainvånare. De berättar att bosättarna har saboterat vägar och annan infrastruktur.

ANNONS

Nära 800 attacker

Sedan den 7 oktober, när den terrorstämplade islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel och dödade omkring 1 150 personer samt tog fler än 200 personer gisslan, har nära 800 attacker mot palestinier på Västbanken genomförts. Minst tio palestinier har dödats i attackerna som genomförts med bland annat stenkastning mot förbipasserande bilar och avlossade skott mot hus, enligt FN-organet Ocha.

Men den palestinska befolkningen drabbas inte bara av bosättarnas våld. Sedan kriget i Gaza bröt ut har uppemot 500 palestinier på Västbanken dödats av beskjutning från israelisk militär, enligt palestinska myndigheter i Ramallah. Under samma tid har, enligt Ocha, palestinier på Västbanken dödat nio israeler, varav fem soldater.

"Vilka förberedelser?"

En beväpnad enhet inom PA (Palestinska myndigheten) stoppade sina nattliga patruller på Västbanken kort efter krigsutbrottet sedan personal kidnappats av bosättare. På frågan om hur Dumainvånarna i framtiden kan förbereda sitt försvar så svarade lastbilschauffören Ibrahim Dawabsha, vars lastbil sattes i brand:

– Vilka förberedelser? Det finns inga förberedelser.

Fakta: Västbanken

Israel erövrade Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan i sexdagarskriget 1967. Men det är territorier som enligt FN:s delningsplan då Israel bildades, och i de tvåstatsupplägg som finns för en permanent lösning av konflikten, hör till palestiniernas framtida stat.

Bosättare hävdar däremot att Västbanken, hem för ungefär tre miljoner palestinier, är deras bibliska förstfödslorätt.

Omkring 500 000 israeliska bosättare bor i hundratals samhällen och utposter på Västbanken. De varierar i storlek och karaktär.

Källa: AP

ANNONS