Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Varje morgon klär jag ut mig. Till kvinna

Anna Mannheimer kommer ut ur garderoben och erkänner...

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Obs! Krönikan publicerades i juni 2016Härmed kommer jag ut ur garderoben;  Jag erkänner!
Varje morgon när jag kommer ur duschen klär jag ut mig. 
Till kvinna!

"Det är väl klart att kvinnor och män ska ha lika lön, men vi får inte ta bort skillnaden mellan könen för det."
"Visst är det bra om kvinnor får mer att säga till om, men de behöver ju inte bli som män då."
Sådana uttalande hör jag nästan alltid när jag diskuterar jämställdhet. De allra flesta kvinnor och män är för en utjämning mellan könen. Men bara om inte det fruktansvärda då sker; att kvinnor förvandlas till karlar.
Jag kan lugna dem. Det är ingen risk. Rent biologiskt är det jättekomplicerat att byta kön. Jag kan på stående fot lova er att oavsett hur hög lön en kvinna än får så kommer hon fortfarande ha både bröst och Filifjonka i behåll när hon kommer ut ur duschen. Den skillnaden kan inga löneökningar, karriärstegar eller pensionsförmåner i världen ändra på.
Oss emellan är det nämligen så att det mesta av det som kallas kvinnlighet bara är maskerad.  Både jag och de flesta andra av mitt kön är precis som vilka dragshowartister som helst. Det typiskt tjejiga hos oss är sådant vi köper för dyra pengar på parfymavdelningen. Vi rakar ben, fluffar hår, puffar upp bröst och målar frans. Vi noppar, smörjer och färgar och vinglar sen fram i livet på höga klackar. Och vi använder minst lika mycket fejknaglar, lösögonfransar och extrahår som självaste Christer Lindarw. Allt för att kunna vara en Riktig Kvinna.
Så eftersom kvinnor alltid biologiskt kommer att fortsätta vara kvinnor med äggstockar och livmoder, så måste det vara något annat man menar när man så starkt värnar skillnaden mellan könen. Är det att dragshowen ska ta slut och att nagellacken, örhängen och nylonstrumporna med lyft upp-håll in-dra åt- effekt åker upp i utklädningslådan på vinden? Eller är det inte alls hur vi ser ut utan hur vi uppträder? Tänk om jämställda kvinnor plötsligt skulle börja rapa och gapa! Kanske till och med kissa mot husväggar och slåss på fyllan.  
Eller så kanske det handlar om potensen? Att heterosexuella män inte tänder på kvinnor utan på de olika tillbehören. Att bröst och Filifjonka bara är roliga om de paketeras i stay-ups, lack och svart spets.
Nej, så dumt kan det ju inte vara. Men till alla er som är oroliga för att kvinnor skulle bli män -  vi kunde ju göra ett test; prova till exempel att höja lönerna för kvinnoyrken inom vård och omsorg och gör det möjligt att både ha barn och göra karriär. Och om en enda kvinna efter det skulle vakna upp med helskägg, testiklar och presentera sig som Bengt så lovar jag att sluta snusa. 

 

Mest läst