Vad händer i huvudet på Stefan Löfven?

En regeringsombildning närmar sig för Stefan Löfven. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors listar tre frågor som statsministern rimligen klurar på just nu.

ANNONS
|

1. Vilken tidpunkt är lämplig?

Moderaterna har sitt Sverigemöte under fredag och lördag. Om regeringen vill ta nyhetsutrymme från sin politiska motståndare är detta ett bra tillfälle. Men överläggningarna mellan regeringspartierna verkar inte vara riktigt klara ännu.

Det Stefan Löfven har sagt är att regeringsombildning kommer att ske efter Miljöpartiets kongress, som slutade i söndags, och före maj månads utgång.

Ju längre han dröjer desto mer spekulationer blir det. Det gör detsvårt för regeringen att få ut andra politiska budskap, till exempel om politik. Just nu verkar det troligt att en ombildning presenteras under nästa vecka.

2. Ska det bli en stor eller liten ombildning?

ANNONS

Det är en central fråga. Många efterlyser rejäla tag, nya departement och en omstart. HIttills har Stefan Löfven inte varit de stora gesternas man och det finns anledning att misstänka att de som vill se en stor ombildning bli besvikna.

I regeringen sitter i dag 24 ministrar. Det är många statsråd och en del har tunna portföljer och syns ganska lite. Flera departement hartre statsråd och lite oklara gränser mellan uppdragen, gäller särskiltsocial- och utbildningsdepartementen..

Minimum är att ersätta bostadsmionisterMehmet Kaplan (MP) som avgick i april och miljö- och klimatminister Åsa Romson (MP) som kommer att avgåi samband med regeringsombildningen.

Maxutfallet kan vara att göra om departementsstrukturen och/eller att göra nya statsrådsposter. Sågjorde ofta Göran Persson som under sin tid som statsminister gjorde många regeringsombildningar för attpeka ut riktningen för politiken.

Frågor som skulle kunna tydliggöras är till exempel migration och integration.

Läs mer: Helle Klein vill ha ett samhällsbyggnadsdepartement

3. Vilka nya namn är akuella?

Många namn har bollats. Stefan Löfven kan hämta personer från både kommunpolitiken, EU-nivån och riksdagen.

De miljöpartister som nämns oftast är partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, EU-parlamentarikernoch förra språkröret Peter Eriksson. kommunalrådet i Malmö Karolina Skog och MP:s trafikpolitiska talesperson Karin Svensson Smith.

ANNONS

När detgäller eventuella S-ministrar är riksdagsledamoten och förra EU-parlamentarikern Åsa Westlund ett hett namn. Även Malmös kommunstyrelseordförande Katrin StjernfeldtJammeh och Anders Lago, södertäljepolitiker ochHSB-ordförande, nämns.

Statsministern kan också utse opolitiska ministrar. Det brukar framför allt ske inom det juridiska området. Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg har nämnts som en tänkbar migrationsminister.

Läs mer: Vilka minstrar har leverarat och vilka hänger löst?

Så här går en regeringsombildning till

Det är statsministern som utser statsråd ochhur många de ska vara.

Eftersom regeringen består av två partier lämnar MP:s språkrör förslag på namn till Stefan Löfven.

Statsministern sammanställer sin lista på ministrar och presenterar den nya regeringen.

ANNONS