Wesams bror: "Jag skulle skydda honom"

Wesam Abufarha, 26, höggs med 22 knivhugg. Sedan lämnades han för att dö. – Jag var hans storebror och skulle skydda honom, säger Aladdin. Men hovrättsförhandlingen mot den misstänkte mördaren var inte vad Aladdin hade hoppats på. Den mordåtalade ska ha kommit två timmar försent. På onsdagen friades den åtalade mördaren. - Jag var rädd för detta, säger Aladdin.

ANNONS
|

Aladdin hade precis kommit hem från jobbet. Då ringde hans mamma.

– Hon skrek i telefonen och grät. Polisen var hemma hos henne, berättar Aladdin.

Hans fem år yngre bror Wesam hade hittats död - mördad.

I chock körde Aladdin hem till sin mamma. Hemma hos mamman möttes han av massa poliser.

– Jag kunde inte fatta att det här hänt oss.

"Jag skrek i panik"

Det har gått ett år sedan händelsen.

Wesam Abufarha, 26, hittades iett industriområde i Borås, där han huggits med flera knivhugg och dött av förblödning.

I våras åtalades tre män för inblandning i mordet - en för själva mordet och de andra två för medhjälp till mord. Trion åtalades även för rån.

ANNONS

Under utredningen har det kommit fram att de åtalade och Wesam befann sig i en lägenhet. De bestämde sig sedan för att gå till ett köpcentrum men hamnade i industriområdet. Här ska de ha rånat Wesam. Genom hot och våld ska de ha tvingat till sig hans mobiltelefon, enligt åklagaren.

En av de som åtalades för medhjälp till mord har berättat för polisen om hur en medåtalad tog fram en kniv och började knivhugga Wesam.

– Jag skrek i panik, tänkte "vad fan är det som händer", har han berättat.

Tillsammans med den andresom åtalas för medhjälp till mord sprang han från platsen, påstår han.

– Jag fick ju, hade ju panik, jag visste inte vad fan, vad var det som... Jag vill inte bli inblandad i det här, har en av dem sagt i förhör.

Under förhör har de två som åtalades för medhjälp till mord pekat ut den tredje mannen som mördare. Men trots detta valde Borås tingsrätt att fria alla tre från både mord och rån. Rätten skrev i domen att det inte finns någon teknisk bevisning som binder mannen till mordet eller ens till brottsplatsen. "För att en fällande dom ska kunna grundas på medtilltalades uppgifter krävs allmänt att dessa uppgifter får tydligt stöd av annan bevisning", skrev rätten. "Sådant stöd finns inte i detta fall".

ANNONS

Domen överklagades till hovrätten. Under hösten har förhandlingarna hållits.

"Visa oss respekt"

Aladdin har suttit med under nästan alla förhandlingsdagar.

– Jag blir ledsen och arg, säger han om hur det har varit att sitta och lyssna på vad den som misstänks ha dödat hans lillebror sagt till rätten.

Han berättar att den mordåtalade kom försent till den sista förhandlingsdagen.

– Det minsta de kunde ha gjort i hovrätten för att visa oss respekt hade varit att påtala för de tilltalade och deras advokater att det inte är okej att inte dyka upp, säger Aladdin och fortsätter.

– Det kändes inte som att de tog det på allvar.

Han berättar också att han uppfattat det som att det skojats en del inne i rättssalen.

– Sättet de tillät de tilltalade att agera på, stämningen i rättssalen när jag var där, den var inte så allvarlig. Den var lite uppsluppen. Man skrattade inne i rättssalen och under förhandlingarna. Det var väldigt kränkande. Det kändes inte som man tog det som en mordrättegång, berättar Aladdin.

Kom försent

Gunnel Alenbratt, hovrättsråd och ordförande i målet:

– Det stämmer att den tilltalade kom försent sista huvudförhandlingsdagen på grund av tågproblem, säger hon och fortsätter.

ANNONS

– Vi bedömde att det inte påverkade vår förhandling utan att det gick bra att han inställde sig när han kom.

Hur uppfattade du hans försening?

– Jag uppfattade inte det som någon form av demonstration mot rätten.

Hon har dock en annan syn på stämningen i rättssalen.

– Jag har ingen kommentar till det, jag har inte uppfattat att det varit på det sättet. Jag känner inte igen den beskrivningen, säger Gunnel Alenbratt.

Säger man till i så fall - om det är stökigt inne i en rättssal?

– Ja, det ska vara ordning och reda i salen när förhandlingen pågår. Alla parter ska mötas med respekt.

Även mannens advokat berättar om tågproblemet och känner inte igen bilden om att det ska ha varit uppsluppen stämning i rättssalen.

– Det är min uppfattning att alla har visat familjen stor respekt, säger Anders Roy.

Han berättar att hans klient nekar till brott. I förhör har han sagt att han var på väg till Värnamo och inte alls befunnit sig på platsen. Han konstaterar att det saknas teknisk bevisning för att binda hans klient till brottsplatsen.

"Jag skulle skydda honom"

Samtidigt som rättsprocessen pågår fortsätter Wesams familj kämpa med att gå vidare. Aladdin är sjukskriven på halvtid och går hos en psykolog.

ANNONS

– Jag kan fortfarande inte tro att det har hänt. Jag har mått väldigt dåligt fysiskt och psykiskt, säger Aladdin och fortsätter.

– Jag kan inte fatta att det har gått ett helt år.

Han berättar att det har varit svårt att få ihop hur Wesam kunde hamna i den här situationen. Han berättar också att han nu i efterhand har förstått att Wesam inte mådde bra.

– Jag var hans storebror och jag skulle skydda honom. Men jag kände inte till något.

Han säger att hans bror finns i hans tankar varje dag. Familjen besöker Wesams grav varje fredag. Aladdin beskriver sin lillebror som en glad kille. Han studerade e-handel och skulle precis ta examen.

I hemmet står hans rum fortfarande orört, trots att det gått ett år.

– Det kan tyckas märkligt för andra. Min mamma vill inte ens gå in i hans rum. Det känns som att han är kvar. Alla hans saker är där, kläder och skolsakerna.

Friande domar

På onsdag kom hovrättens dom. De faststället tingsrättens dom vilket innebär att den mordåtalade frias för mordet och samtliga tre frias för rån.

- Jag var rädd för detta, men det var väntat, säger Aladdin.

ANNONS

Det framgår i domen att det inte finns någon teknisk bevisning som bilder den man som pekats ut som mördare till brottsplatsen. De skriver dock att "Den

bevisning om mastpositionering som åberopats utesluter inte att NN kan ha varit där då Wesam dödades". I ett telefonsamtal ska han ha sagt att hans kompis blivit dödad i en attack. Hovrätten för bedömningen att han "varit på brottsplatsen i samband med att Wesam dödades". De skriver också att han "helt eller delvis sett när så skedde". Men hovrätten anser, liksom tingsrätten, att det inte "ingen bevisning,

vare sig teknisk bevisning eller uppgifter från någon åsyna oberoende iakttagare

av händelsen, som direkt berör denna fråga".

Hovrätten konstaterar att: "Uppgifter av medtilltalade måste bedömas med försiktighet. De kan som regel inte ligga till grund för en fällande dom mot en tilltalad om inte uppgifterna i väsentlig omfattning stöds av övrig utredning."

Enligt hovrätten går det inte att utesluta att de som pekar ut den tredje som mördare har pratat ihop sig.

Anders Roy, den mordåtalade mannens advokat, har sett att hans klient frias men har inte läst domen än.

- Jag är inte överraskad. Jag vet inte men jag är nog inte ensam om att vara överraskad, säger han om det friande beslutet.

ANNONS

Höga beviskrav

Åklagaren hade velat att den mordmisstänkte mannen skulle dömas till fängelse i tolv år.

"Domen visar hur högt ställda beviskraven är", skriver åklagaren Martin Svensson i ett mail till GP. Han konstaterar samtidigt att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, anser att det är bevisat att den mordåtalade har varit på brottsplatsen när Wesam dödades. "Hovrätten konstaterar också att de båda medtilltalades uppgifter vinner stöd av annan utredning. Den bevisning som bedöms är alltså inte endast medtilltalades i sig specifika, utförliga och, i relevanta delar, samstämmiga uppgifter", skriver han. Som exempel lyfter han fram att den mordåtalade har "ljugit om vad han har gjort och man beaktar vittnesuppgifter som stämmer överens med de medtilltalades uppgifter", skriver han och fortsätter. "Ändå anses det inte ställt utom rimligt tvivel att NN gjort sig skyldig till mord. Jag håller inte med om hovrättens slutsats, men till skillnad från tingsrättens dom framgår det att hovrätten har prövat den bevisning jag lagt fram."

ANNONS