Vittnesdramatiken inför sista rättegångsdagarna

Nerijus Bilevicius hoppas att nya vittnen ska fria honom. Men nu kommer uppgifter om att litauisk domstol saknar tekniken för att ordna ett videoförhör med hans hustru. Samtidigt vill målsägarbiträdet Tore Brandtler att två vittnen återkallas.

ANNONS
|

Hovrättsförhandlingen i Lisa Holm-fallet närmar sig slutet. På fredag är en nyckeldag då förhör är inplanerade med fyra nya vittnen samt den livstidsdömde Nerijus Bilevicius hustru.

Göta hovrätts första besked var att hustrun var tvungen att resa från Litauen för att vittna på plats i Skövde. Men efter att försvarsadvokat Inger Rönnbäck förklarat att kvinnan är sjuk och rädd för den svenska polisen har domstolen sökt rättslig hjälp av Litauen för att genomföra ett förhör via videolänk.

Enligt hovrättsrådet Martin Andersson saknas dock den utrustning som krävs.

ANNONS

- Vi samtalar fortfarande med litauiska domstolar om de tekniska möjligheterna. Den lokala domstolen vi haft kontakt med saknar den konferensutrustning som krävs. Men anledning av det undersöker vi om det finns en annan möjlighet, säger han.

P4 Skaraborg har varit i kontakt med chefsdomaren Giedrius Avinas vid domstolen i Visaginas och uppger att möjligheterna att använda Skype undersöks.

Det är dessutom oklart om det inplanerade förhöret med ett annat av försvarets vittnen kommer att ske. Detta efter att mannen och hans familj ska ha blivit hotad. I stället för att komma till rättssalen har han begärt att få bli förhörd via telefon. Även det måste i så fall godkännas av hovrätten.

Vittnet i fråga, en pensionerad polis, ska ha passerat kaféet där 17-åriga Lisa Holm jobbade en stund innan försvinnandet. I ett färskt polisförhör från förra veckan berättar mannen att han runt 18.10 den 7 juni mötte en blå polskregistrerad bil i närheten av Blomberg. När han sedan passerade kaféet stod en svart suv parkerad i närheten.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har, för att bemöta den tidigare polisen, kallat in en kaféanställd som vittne. Den unga kvinnan lämnade kaféet några minuter innan Lisa Holm stängde tillsammans med två andra tjejer.

ANNONS

Kvinnan befann sig enligt åklagaren vid parkeringen mellan tidpunkten för polismannens observation och försvinnandet.

"Det fanns inga andra fordon eller människor i närheten", har hon tidigare berättat i förhör med polisen.

Lisa Holms familjs advokat, Tore Brandtler, är skeptisk till polismannens uppgifter.

- De överensstämmer inte med den kaféanställdas uppgifter. Med tanke på att han känner sig hotad och det inte stämmer tycker jag att man borde skona båda två från att vittna och återkalla vittnesmålen, säger han.

Målsägarbiträdet sågar även hustruns eventuella vittnesmål.

- Oavsett var hon befinner sig eller säger nu har det ingen tyngd alls. Hon hörs inte under ed och man vet att hon försöker hjälpa maken, och man vet vad hon har sagt tidigare när hon inte hjälpte maken. Hennes vittnesmål förklarar inte på något sätt dna-spåren.

ANNONS