Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/6

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vinterkylan tillbaka - kallaste majnatten sedan 1859

  På flera håll i landet var det rekordlåga temperaturer under natten till torsdag - i Visby uppmättes nästan åtta minusgrader. Även i Västsverige har det varit kallt för årstiden. – Det är ganska ovanligt att det kommer snö så här sent, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

  På flera håll i Västsverige har det rapporterats om snö eller snöblandat regn under torsdagen. I Hindås och i Sandared utanför Borås har det till och med legat på marken.
  – Det är ganska ovanligt att det kommer snö så här sent. Förra veckan hade vi varmt, och den här veckan är det ganska kallt luft vilket gör att det på många håll har visat sig som snö, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Under natten hade Göteborg 2.4 grader - men det är inte den lägsta temperaturen som uppmätts i regionen.

  Kallaste natten - sedan 1859

  Rångedala och Landvetter hade båda temperaturer ner emot 0.3 minusgrader. Men de temperaturerna är inte de lägst uppmätta i maj historiskt sett.
  – Om vi går tillbaka till 1901 kan vi se att Göteborg hade minus 4.3 en majnatt 1981. Den absolut kallaste temperaturen uppmätt i hela Västsverige är i Ulricehamn, som 1935 hade minus 8.0, säger Christoffer Hallberg på Foreca.

  Under 2000-talet har temperaturerna varit varmare, men 2014 hade Vänersborg 3.7 grader.

  På Gotland var det nära att det västsvenska köldrekordet tangerades under natten mot torsdag. Vid Visby flygplats gjordes rekordnoteringen 7.8 minusgrader, vilket helagotland.se rapporterat om.
  – Det stämmer att vi har ett nytt preliminärt rekord på lägsta temperatur i maj, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI, till tidningen.

  Så kallt har det inte varit någon gång sedan man började mäta temperaturer vid platsen år 1859.

  Därför är det kallt

  Att det blir minusgrader i maj är dock inte helt ovanligt.
  – Det händer då och då att vi får minusgrader i maj. De är framförallt de första dygnen som brukar kunna bli lite kallare. Och sen blir det successivt varmare fram emot juni, säger Christoffer Hallberg

  Temperaturavvikelsen i Västsverige ligger på tre-fyra grader kallare än normalt, och i Uppsalatrakten var avvikelsen den 9 maj hela nio grader. Fortsatta nätter kommer det vara kallt, men inte alls som under natten mot torsdagen.
  – Det ser ut att klara sig på plusgrader överallt. Molnen som ligger över väst kommer dock att försvinna söderifrån och då kan det klara vädret föra med sig lite kallare luft, säger Hallberg.

  Meteorologisk sommar

  Men trots de kalla temperaturerna så är sommaren tekniskt sett här. Och det kanske blir lite sol trots allt.
  – Redan i morgon (fredag) kommer temperaturen kunna nå ca 15-16 grader på vissa håll. och eftersom molnen spricker upp lite under natten kan det bli okej väder för att sitta på en stol intill en vägg, säger Christoffer Hallberg.

  Under lördagen kommer temperaturen kliva upp ännu ett snäpp. Då kan vi vänta oss upp emot 18 plusgrader i mer eller mindre hela västra Sverige, vilket också kommer bli landets varmaste temperatur.

  Varmare - men ostadigt

  Nästa vecka kommer temperaturen sjunka någon grad, men kan ändå nå 15-16 plusgrader. Det ser dock ut att kunna bli ganska ostadigt väder.
  – Temperaturen styrs väldigt mycket av regnskurar och moln. Så lokalt kan det bli kallare eller varmare än vad vi ser nu, säger Meteorologen Erik Rindeskär.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.