Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Villavagnar som tillfälligt asylboende på Hindås camping strider mot strandskyddet anser Härryda kommun. Bild: Karina Hansson
Villavagnar som tillfälligt asylboende på Hindås camping strider mot strandskyddet anser Härryda kommun. Bild: Karina Hansson

Villavagn på camping går emot strandskydd

Räknas en villavagn på hjul som en byggnad eller ett rörligt fordon? Den frågan är central då ett företag vill utveckla boende för nyanlända på campingen i Hindås. Men mark- och miljödomstolen säger nej med motiveringen att det strider mot strandskyddet.

Hindås Camping och företaget Braboende i Hindås vill ställa upp sammanlagt 15 villavagnar på Hindås campingplats vid Västra Nedsjön som boende för nyanlända personer med uppehållstillstånd. När campingföretaget och Braboende sökte om dispens från strandskyddet och hänvisade till att det tidigare funnits en sådan blev det tvärstopp.

Miljö- och bygglovsnämnden i Härryda kommun sa blankt nej till ansökan med motiveringen att den stred mot strandskyddsbestämmelserna.

På samma sätt resonerade länsstyrelsen och nu har även mark- och miljödomstolen sagt nej till att bygga ut campingområdet med villavagnar. Domstolen anser att villavagnarna ska betraktas som byggnader och inte som campingvagnar. 
– Kommunen behöver boenden och här har man tidigare haft dispens från strandskyddet och det finns massor av exempel från andra kommuner där man har liknande fall med villavagnar som står långa perioder på campingplatser nära stränderna. Men det verkar som att Härryda kommun bestämt sig för att säga nej, säger advokat Rickard Eriksson som företräder Braboende. 

Enligt företaget ska boendet endast vara tillfälligt i avvaktan på att personerna med uppehållstillstånd får andra bostäder i Härryda dit de är kommunplacerade. 
Men miljö- och bygglovsnämnden menar emellertid att det hela blir en mer permanent boendelösning och att boendet överskrider de fem-sex veckor som man normalt bor i på en campingplats. Därför anser kommunen att man inte kan godkänna boende i villavagnarna.
– Detta blir inget tillfälligt boende utan man kommer att bo en längre tid i dessa vagnar i avvaktan på annan bostad och det strider mot strandskyddet att ha sådant boende här, säger Lena Fredriksson (S), nämndens vice ordförande.

Hon välkomnar en prövning i högsta insats om det blir en sådan men hon konstaterar också att man inte förstår varför Braboende måste placera villavagnarna just på campingen intill Västra Nedsjön.
– Vi är en stor kommun som har massor av områden där vi kan placera den här typen av boenden men på den här campingen går det inte på grund av strandskyddsbestämmelserna.

Det är fortfarande osäkert om Braboende kommer att begära prövningstillstånd i högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Mest läst