Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fungerar väl – i vackert väder. Socialdemokraterna i Mölndal vill utreda frågan om att ersätta dagens bandybana med en hall. Bild: Martin Björklund
Fungerar väl – i vackert väder. Socialdemokraterna i Mölndal vill utreda frågan om att ersätta dagens bandybana med en hall. Bild: Martin Björklund

Vill utreda kostnad för bandyhall i Åby

Vädrets makter gör det allt svårare att kunna använda bandybanor utomhus. Nu vill S, det största majoritetspartiet i Mölndal, utreda kostnaderna för en bandyhall.

– Det är ingen idé att lappa och laga längre när vädret är som det är. Därför vill vi se vad det skulle kosta och vilka möjligheter som finns att bygga en hall, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S).
För att förbättra issituationen på Åby bandybana, från mitten av 1970-talet, har bland annat ett vindskydd satts upp. Detta visade sig dock inte räcka för att skapa hållbar is under vintermånaderna. I somras lades frysrören i marken om på vissa ställen, då banan vid ett par tillfällen under den förra säsongen inte lyckades hålla isen i tillräckligt gott skick. 

Men då väderleken ställer till det, samtidigt som Mölndal bandy, Mölndal hockey, Mölndals konståkningsklubb och även allmänheten anser sig vara i behov av fler istider kommer nu förslaget om en bandyhallsutredning.
– Tjänstemännen kommer att få det här uppdraget efter jul- och nyårshelgerna så att vi kan få till en utredning under våren. Det här är en investering vi vill göra för att förbättra för kommunens invånare, säger Marie Östh Karlsson.

Bandyklubbens ordförande Jan Adolfsson arbetar inom byggbranschen. Han har i flera år propagerat för bygget av en hall och för några veckor sedan presenterade han och företrädare för andra isföreningar i Mölndal ett förslag på en framtida bandyhall.
– Det är fantastiskt kul att tanken väcks till liv. Vi har räknat på att själva byggkostnaden för en fungerande hall skulle hamna på 30–35 miljoner kronor, med förutsättning att det går att bygga över dagens bandybana.

Hur ser du på den kostnaden, Marie Östh Karlsson?
– Det är jättesvårt för mig att förhålla mig till några summor i dag, så jag vill inte uttala mig om det i dagsläget.
Marie Östh Karlsson och partikollegan, tillika kultur- och fritidsnämndens ordförande Pernilla Övermark, kommer med utspelet om bandyhall bara några veckor efter att budgeten för nästa år klubbades. Något som får kommunalrådet Marcus Claesson (L) att reagera.
– Det är ett väldigt underligt sätt att agera. Vi har ju en budgetprocess i staden för att det inte ska komma upp några okända satsningar, säger Marcus Claesson.

Vad säger du om en bandyhall?
– Vårt fokus de senaste åren har varit på att dagens anläggning ska fungera så bra som möjligt. I vår budget har vi i stället valt att lägga pengar på en upprustning av simhallen och på friidrottsanläggningen.
I dag, tisdag, ska flera av Mölndals toppolitiker träffa en del av de aktiva idrottsklubbarna i Åby fritidscentrum där bandybanan finns, ett fritidscentrum vars upprustningsbehov har diskuterats under flera år.

Mest läst