Vill smycka fler rondeller i Kungsbacka

ANNONS
|

Enligt Monica Neptun (L) ordförande i tekniska nämnden, engagerar frågan om utsmyckningar många.

– Vi har fått mycket synpunkter, man tycker det är fint i stadskärnan och att alla borde få del av det.

I dag ansvarar tekniska nämnden för underhåll av kommunala vägar och allmänna platser främst inom Kungsbacka stad. När det gäller cirkulationsplatser utanför stadskärnan är det Trafikverkets ansvar och myndigheten lägger inte lika mycket krut på utsmyckningar. För att ändå skapa mer trivsel fick förvaltningen uppdraget att undersöka möjligheten att utvidga kommunens planteringsområden.

I utredningen finns ett antal förslag och vad det skulle kosta att till exempel plantera träd och perenner, men även att julbelysa och urnplantera på andra ställen. Totalt handlar det om en investering på cirka 400 000 kronor per kommundel plus cirka 100 000 per år för driften. I Kungsbacka finns sju kommundelar utanför centralorten.

ANNONS

– Man behöver inte göra allt, men en viss satsning är befogad, säger Monica Neptun.

Tjänstemännen påpekar också att om kommunen ska ta över ansvaret för cirkulationsplatser krävs en överenskommelse med Trafikverket gällande säkerhet och framkomlighet. När frågan diskuterades på tekniska nämndens arbetsutskott skickades ärendet på återremiss och förvaltningen ska nu bearbeta förslagen ytterligare. Nämnden väntas fatta beslut i december eller senast i januari.

ANNONS