Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/2

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Viktor räddade kvinna ur brinnande hus

  En äldre kvinna var helt ovetande om att hennes villa i en by, söder om Lidköping, brann. Men som tur var såg Viktor Pontén det och lyckades rädda kvinnan undan lågorna. – Jag tänkte bara: hon måste ut härifrån, säger Viktor Pontén.

  Viktor Pontén jobbar med att köra slambil i Lidköping. Men det som började som en vanlig dag på jobbet slutade i dramatik, något som Nya Lidköpings-tidningen var först med att rapportera om. Körande i sin slambil såg han att rök ringlade sig upp i luften en bit längre fram. Först trodde han att det var någon som eldade löv eller skräp. Men när han kom närmare såg han att det var en villa som stod i lågor. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag tänkte "fan det brinner ju". Jag ringde SOS. Sedan körde jag dit, sprang mot huset och bankade på dörren. Ingen öppnade och det var låst. Jag sprang till en annan dörr och bankade, den var också låst. Så jag trodde att det inte var någon hemma, säger Viktor Pontén. 

  Kvinna visste inte att det brann 

  Men då tittade han in genom köksfönstret och såg att en äldre kvinna satt och läste tidningen, till synes helt ovetande om att hennes villa brann. Viktor Pontén knackade på fönstret och sa "ditt hus brinner". 

  – Hon hade inte märkt någonting. Det var varmt som en bastu därinne men hon trodde att det kom från värmepannan, säger Viktor Pontén. 

  Han får med sig kvinnan ut, men så vänder kvinnan och går in igen. Hon är orolig för sin katt som hon tror är kvar därinne och börjar leta.

  –  Hon går in i sovrummet för att hitta katten, där det brann. Jag tänkte bara: hon måste ut härifrån. Jag är djurvän, men tänkte att det är viktigare att hon räddas, än katten, säger Viktor Pontén. 

  Hur kändes det att befinna sig inuti ett brinnande hus?

  – Jag var inte rädd jag kände bara hon måste ut. Att hon inte ska vara i huset. Jag var väldigt fokuserad på hon skulle ut, säger Viktor Pontén.

  "Det hade kunnat gå illa"

  Till slut lyckades han övertyga henne om att lämna villan och båda tog sig ut oskadda. Även katten klarade sig undan lågorna, då den var utomhus vid tillfället. Men värre gick det för huset – hela övervåningen blev totalförstörd i branden, enligt Viktor Pontén. Han vet inte vad som hade hänt om han inte hade hjälpt kvinnan. 

  – Jag kan inte tänka i de banorna. Men det hade kunnat gå illa om ingen hade sett att det brann eller om ingen hade vetat att det var någon hemma. Jag tänkte att det var bästa att titta efter om någon var i huset, säger Viktor Pontén

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.