Vikingagård går mot en omstart

Sorgen var stor när ett av Ales största besöksmål avvecklades i fjol. Men nu återupplivas vikingagården utanför Älvängen – tack vare en nystartad ideell förening.

ANNONS
|

–Vi är en förening som består av folk som brukar vara med på vikingamarknaderna och som startat bara för att kunna ta över den här verksamheten. Det känns viktigt att gården fortfarande kan vara levande, säger Camilla Lisleby, ordförande för föreningen Ale vikingagård Byalaget.

Redan om en månad är det dags för föreningens första stora arrangemang. Då anordnas det vikingamarknad, ett evenemang som tidigare år har varit välbesökt. Camilla Lisleby hoppas att marknaden ska innebära ett välkommet ekonomiskt tillskott för den nya föreningen.

–Vi har förberett den en hel del redan innan avtalet med kommunen blev klart. Sedan tänker vi att man ska kunna hyra vikingagården för gillen, möhippor och svensexor, ungefär som man kunnat göra tidigare, säger hon.

ANNONS

Det var i slutet av maj förra året som politikerna i Ales kultur- och fritidsnämnd fattade beslutet. Ale vikingagård skulle avvecklas efter flera år av fallande besökssiffror och kärv ekonomi.

Protesterna var starka från många håll, och omedelbart inleddes ett arbete för att hitta ett sätt att rädda anläggningen.

Det är det arbetet som nu resulterat i två påskrivna avtal mellan Ale kommun och den nystartade föreningen. Det ena avtalet handlar om arrende av själva marken, det andra om nyttjande av utrustning och det omsorgsfullt byggda långhuset.

– Det finns ju en jättestor kunskap inom föreningen. Det känns bra att allt det här kan bli kvar i Ale, säger Lisa Haeger, kulturchef i Ale kommun.

Några stora pengar ligger det inte i avtalen –föreningen betalar i stort sett ingenting för vare sig marken, byggnaden eller utrustningen.

Men Lisa Hager är inte bekymrad över att kommunen sålt sig för billigt i förhandlingen.

–Det tror jag inte. Det finns ändå en del andra kostnader, el och renhållning till exempel. Och skulle det vara så att föreningen kan få lite pengar över så kan det vara dem väl unt, säger hon.

Avtalen gäller i första läget bara i drygt ett år, fram till juni 2017. Detta eftersom det pågår diskussioner om att etablera en campingplats i området.

ANNONS

–Därför kan vi inte göra några stora satsningar just nu, säger Camilla Lisleby.

Föreningen kommer inte ha några anställda på gården, så som kommunen hade före avvecklingen.

– Vi kommer att ha öppet när vi kan men vi kommer till exempel inte kunna ha öppet hela sommaren, säger Camilla Lisleby.

ANNONS