Veronica Lin-rättegången: Vi hoppas att han blir dömd

Föräldrarna till den mördade kvinnan mötte den mordmisstänkte miljardärmaken i rätten.

ANNONS
|

Stig Lindgrens dotter Veronica Lin mördades för 13 år sedan. Hennes make, en kinesisk miljardär, misstänks för att ha anlitat en annan man för att utföra dådet.

Nu börjar förhandlingarna i tingsrätten närma sig sitt slut - för andra gången.

- Vi hoppas att han blir dömd, säger Stig Lindgren.

Veronica Lin, 31, kom inte hem när hon sagt att hon skulle komma hem. Medan hennes oroliga föräldrar larmade polisen låg hon död i en grannlägenhet. Och grannen hade styckats och grävts ner under en balkong.

Spåren pekade mot Veronicas man,miljardären You Lin som hävdar sig vara ättling till den kinesiske kejsaren. Paret låg i skilsmässa och motivet till mordet tros ha varit frågan om vem som skulle ha vårdnad om den gemensamma sonen. You Lin misstänks ha anlitat en man att utföra morden.

ANNONS

-Jag tror inte att han tålde att hon vill lämna honom,har Veronicas pappa, Stig Lindgren sagt tidigare.

Morden inträffade i mars år 2003. Och när tingsrätten valde att inte häkta You Lin, i brist på bevis, såg han sin chans att fly landet. Under över 11 år levde han som en fri man innan han åkte fast. Under hösten 2014 greps han i London, då tack vare en europeisk arresteringsorder.

-Tiden läker ju inte alla sår. Men med tiden glömmer man ju hur ont det gjorde. Vi har ju hela tiden också fått glädjas över Veronicas son, sett hans framsteg och hur han växt upp, har Stig Lindgren sagt tidigare.

Dna i mordlägenheten

Rättegången mot Veronicas make pågick under våren. Något av den viktigaste bevisningen mot You Lin var att kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud kunde koppla samman You Lin med den 37-årige man som hon anser utförde morden, en man som är häktad i sin frånvaro.

- Vi har inte en aning om var han finns, har kammaråklagaren Ulrika Bentelius Egelrud sagt tidigare.

37-åringen ska ha jobbat för You Lin och hans dna har hittats i mordlägenheten i Högsbo och i ett av de två hotellrum i centrala Göteborg där You Lin bodde i mars 2003.

ANNONS

Under hela utredningen samt under rättegången nekade You Lin till att han har något att göra med mordet på Veronica och grannen.

–Han förnekar gärningen och bestrider ansvar, har en av hans advokater, Fredrik Ungerfält, sagt.

Fem veckor efter att rättegången avslutades meddelades domen – You Lin dömdes till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på Veronica. Han friades dock för inblandning i mordet på grannen. Tingsrätten skrev att "allt talar för" att det var den 37-årige mannen som utförde båda morden. De anser också att det är "ställt utom varje rimligt tvivel" att det var You Lin som gav 37-åringen i uppdrag att döda Veronica. Däremot skriver de att mordet på grannen kan ha "varit föranlett av omständigheter utanför You Lins kontroll.

Jävsituation

Men bara några dagar senare uppstod en oväntad situation.

You Lins advokater hade nämligen upptäckt att en av målets nämndemän, under pågående huvudförhandling,uttalat sig opassande på sociala medier. Under rättegången visade åklagaren upp bevis som visade att You Lin använt sig av falska id-handlingar. Dagen efter detta ska nämndemannen ha kommenterat detta på sin Facebooksida. Han skrev: "FLERA olika identiteter. Ja, men tjena…"

- Det är min bestämda uppfattning att nämndemannen tagit ställning under pågående förhandling och därmed varit jävig. Och hans opartiskhet kan ifrågasättas genom att han lägger upp bilden på Hitler. Det är också jäv, sa Fredrik Ungerfält, en av You Lins försvarare, i samband med detta.

ANNONS

Hovrätten för västra Sverige höll med och beslutade om att rättegången skulle göras om.

- Det var lite chockerande om man ser till anledningen – det här katastrofala slarvet ifrån förra tingsrätten när en nämndeman var så urbotad dum, säger Stig Lindgren.

Hoppas på fällande dom

Sedan slutet av juni har den nya tingsrättsförhandlingen pågått. Och återigen har föräldrarna fått sitta och lyssna på vad deras dotter utsattes för.

- Vi vet så väl som hänt men å andra sidan är det bra att många andra också får reda på det, säger Stig Lindgren.

I dag, torsdag, håller åklagarsidan sin slutplädering. På onsdag i nästa vecka kommer You Lins advokater få säga sitt innan tingsrätten – för andra gången – meddelar sin dom.

- Vi hoppas att han blir dömd för båda morden. När det gäller Veronica – samma dom livstid. Och när det gäller grannen – också livstid, säger Stig Lindgren.

De är välmedvetna om att det troligtvis blir en förhandling även i hovrätten.

ANNONS