Vera ska kämpa för elevernas rättigheter

Ända sedan andra klass har 14-åriga Vera Johansson från Sävedalen jobbat för att göra skolan mer demokratisk. Nu är hon en av femton unga svenskar som valts ut att bli nationella elevrådsutvecklare.

ANNONS
|

Uppdraget hör ihop med hennes engagemang i organisationen Sveriges Elevråd (Svea), ett nätverk som kämpar för elevers rättigheter i den svenska skolan.

– Jag var med på deras elevrådskongress 2014. Jag minns att det kändes väldigt kul och annorlunda att plötsligt vara på samma ställe som 200 andra som var jätteengagerade, säger Vera Johansson.

Just nu är Vera Johansson vice ordförande i elevrådsstyrelsen på Ugglums skola, men i kraft av det nya nationella uppdraget lär det bli uppdrag på fler skolor framöver.

– Det är tänkt att jag ska åka runt och hjälpa andra elevråd att få deras arbete att fungera. Jag skulle gissa att det kan bli två-tre gånger i månaden kanske. Sen ska jag svara på frågor på mejl och så där, säger hon.

ANNONS

Att vara elevrådsutvecklare innebär också att man får åka till Stockholm och delta i utbildningar under året. Allt för att bli bättre rustad för att hjälpa skolkompisar och ta fajter mot rektorn när det behövs.

– Om man har ett bra argument för något så gäller det att kunna backa upp det med flera bra argument till för att folk ska lyssna, säger hon.

Hennes bild av elevdemokratin i svenska skolor just nu är inte särskilt ljus. Hon tycker att elevrådens arbete alltför sällan leder till konkreta resultat, annat än i väldigt små frågor.

–Det kan handla om bollar till alla klasser, eller plastgräs eller nåt sånt. Det känns nästan som mutor, som att de vuxna vill visa att elevrådet fungerar. Men på den här skolan till exempel så är vi 600 elever, vi borde verkligen kunna få igenom riktiga förändringar, säger hon.

Själv driver Vera Johansson gärna frågor om jämställdhet. Hon brinner också för att få in mer hbtq-perspektiv, i skolan i allmänhet och i sexualkunskapen i synnerhet.

Hur ska du hinna med både ditt nya uppdrag och skolarbetet?

ANNONS

–Det blir säkert mycket jobb. Jag får nog göra en del läxor på tåget, konstaterar hon.

Ålder: 14.

Bor: Sävedalen.

Gör: Går i åttan på Ugglums skola.

Framtid: ”Jag har tänkt mig en framtid som politiker, men jag är inte engagerad i något parti utan bara i olika frågor.”

Aktuell: Som en av femton nyutnämnda elevrådsutvecklare i det nationella nätverket Svea.

ANNONS