Varg siktad i Västsverige

En kväll tidigare i veckan var Mats Eliasson ute i skogarna söder om Torup, strax utanför Halmstad. Vid Hinnakulle stannade han upp och hörde att det prasslade i skogen och stod plötsligt öga mot öga med en varg. – Jag har aldrig sett någon varg på riktigt tidigare, så jag tog fram kameran och tog ett kort på den, säger han.

ANNONS
|

Trots att han inte hade stött på varg tidigare så var Mats Eliassonsäker på vad han såg. Det var något även länsstyrelsen kunde konstatera när de hade studerat fotot som han tog.

– Det är solklart en varg. Det var en tydlig bild på nära håll så det var inga tveksamheter, säger Malin Forsberg som jobbar som kvalitetssäkrare av stora rovdjur på länsstyrelsen i Halland.

Hon var ute på platsen i veckan tillsammans med en kollega för att säkra platsen och leta efter eventuell spillning från djuret.

– Då hade vi kunnat kolla dna, men det hade varit bonus, säger Malin Forsberg och förklarar att de nästan alltid åker ut till platsen för att titta på den när det kommer in en rapport om att en privatperson sett ett rovdjur.

ANNONS

För ett par veckor sedan siktades ännu en varg i kommunen, nära Skavböke.

Det kan vara samma varg som nu skymtats i Torupstrakten. Det finns inget som tyder på att det är någon hona som etablerat revir i området, utan snarare en hane som letar efter en hona.

– De kan gå jättelångt på en dag, säger Malin Forsberg.

ANNONS