Västsvenske Fredrik i Tel Aviv: Vi hörde skott

Från sin lägenhet bara några kvarter bort hörde Fredrik Liljedahl skotten som dödade två och skadade många fler i Tel Aviv på nyårsdagen.

ANNONS
|

- Vi hörde skott men det var först när polisen ropade i megafoner att folk skulle stanna inomhus som vi förstod att något allvarligt hade hänt, berättar 25-årige Alingsås-killen Fredrik Liljedahl om attacken på en bar på en huvudgata i centrala Tel Aviv på fredagseftermiddagen.

- Vi stannade då inne i vår lägenhet för det var polisbilar och avspärrningar i flera kvarter runt baren där skottlossningen inträffade, säger Fredrik till GP.

Han flyttade till Israels största stad i början av november och tvingas nu alltså snabbt känna på hur nära våldet i landet ofta kommer människorna där.

- Men nu var det ganska länge sedan någon sådan här attack inträffade så här centralt i Tel Aviv och det tror jag gör människorna extra oroliga. Det och att gärningsmannen ännu inte är gripen, säger Fredrik på telefon vid 17.30-tiden svensk tid på nyårsdagen. Så här dags är det återigen lugnt i hans eget kvarter, i alla fall på ytan.

ANNONS

- För några månader sedan var det en knivattack i en förort men nu var skjutningen nästan så centralt det kan bli här i Tel Aviv.

Han har varit på den nu aktuella baren en gång. Den ligger på stora gatan Dizengoff Street som är full av restauranger, barer och kafeer och går i nord-sydlig riktning någon handfull kvarter från Medelhavet i väster.

- Vi har varit där och tittat nu, efter att polisen släppte på avspärrningarna förutom runt själva baren. säger Fredrik.

Han är snart färdig med en masterexamen i ekonomi, management och internationella relationer på Handelshögskolan i Stockholm men har alltså redan flyttat till Israel där han ska söka jobb.

- Jag var här förra sommaren och pluggade i Jerusalem. Och redan då fick jag lära mig att sirener och larm är en del av vardagen här. Men man spetsar förstås öronen när man hör något sådant, säger Fredrik Liljedahl.

Läs också: Man jagas efter skott i Tel Aviv

ANNONS