Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/5

Västsvenskarna bäst på engelska – i hela världen

Sverige är näst bäst i världen på engelska. Det visar en rapport från utbildningsföretaget EF. Och allra bäst är vi i väst. – Att västsvenskar är bra på engelska är alltså ingen tillfällighet, utan en trend som vi sett ett tag tillbaka, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF till SVT.

Västsvenskarna är bäst i världen på engelska, det visar en ny undersökning som utbildningsföretaget Education frist, EF,  har gjort om hur bra världens länder är på engelska. 

Precis som tidigare år visar undersökningen att svenskarnas kunskaper står sig bra i en internationell jämförelse, vilket SVT Väst har rapporterat.

Västsveriges totala poäng överträffar däremot Nederländernas och därmed kan västsvenskarna numera titulera sig som världsbäst på engelska enligt rapporten, om man inte räknar de länder där engelska är modersmål.

Totalt har en miljon människor i 80 olika länder där engelska inte är modersmål deltagit i årets rapport. 

– Det såg vi även i förra årets rapport. Att västsvenskar är bra på engelska är alltså ingen tillfällighet, utan en trend som vi sett ett tag tillbaka, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF till SVT.

LÄS MER: Göteborg är världens tredje vänligaste stad

Lilla London bäst i Sverige

Bakom Sveriges nesliga andraplats finns det dock anledning för göteborgarna och västsvenskarna att slå sig för bröstet. Undersökningen visar att personer som bor i Halland och Västra Götaland är bäst i landet, före skåningarna som får näst högst poäng i Sverige.

Västsvenskarnas engelska är dessutom lite bättre än holländarnas.

– Både Syd- och Västsverige är de regioner som är närmast kontinenten. Många företag och utbildningar här jobbar väldigt internationellt, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF till SVT. 

Totalt 3 000 svenskar har deltagit i undersökningen. 

Länderna som är bäst på engelska 

1. Nederländerna 

2. Sverige 

3. Danmark 

4. Norge 

5. Singapore 

6. Finland 

7. Luxemburg 

8. Sydafrika 

9. Tyskland 

10. Österrike

Källa: Education first, EF. 

 

Mest läst