Västsvenska staden har 100 IS-anhängare

Enligt en kartläggning som polisen har gjort finns det upp till 100 personer i Borås som sympatiserar med IS och riskerar att radikaliseras, rapporterar SVT. – Det ser nog likadant ut i hela landet, menar Tomas Jansson, polisområdeschef i Borås, till TV-kanalen.

ANNONS
|

Sedan ett halvår tillbaka har polisen i Borås två poliser som påheltid arbetarmed motverkandet av våldsbejakande extremism.

Nu har man tagit fram en kartläggningsom visar att mellan 80 till 100 i personer i ens täckområdesympatiserar med IS, rapporterar SVT.Större delen av de är bosatta i Borås, ett fåtal finns i Sjuhäradskommunerna.

– Den siffran kan tyckas hög, men det ser nog likadant ut i hela landet.Skrapar man på ytan så hittar man kanske mer än vad man trodde från början och vi har jobbat aktivt för att hitta de här personerna, sägerTomas Janssonpolisområdeschef i Borås, till SVT.

Enligt honom är det fullt möjligt att det kan förekomma IS-rekrytering i den grupp man har kartlagt.

ANNONS

Polisen uppger att det sedan tidigare har redan tio boråsare lämnatstaden för att kriga för IS i Syrien. Tre av de misstänks ha dött i strider.

För att ta fram kartläggningenhar man pratat med oroliga föräldrar, fått tips från skolor ochsamverkat med Säpo och andra kommunala verksamheter. Tomas Jansson upplever att man har varit nogrann i sin bedömning.

– Vi har goda belägg för att det stämmer, säger han till SVT.

Vid Borås stad kommer polisens besked oväntat.

– Det var ganska överraskande. Att det fanns de som sympatiserade visste jag, men inte att de var så många, säger säkerhetschefen Bo Hansson på Borås stad, till SVT.

Samtidigt arbetar kommunen för fullt med det förebyggande arbetet. Just nu håller man på att sammanställa en handlingsplan som senare ska tas upp i kommunstyrelsen.

– Kommunens uppgift är bland annat att vara ett stöd till dessa individer och kanske främst för deras familjer, säger Bo Hansson till SVT.

ANNONS