Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mannen i 40-årsåldern greps av Säkerhetspolisen efter att han landade på Arlanda efter en längre tids vistelse i Thailand. Bild: Sara Haldert/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västsvensk man gripen av Säpo på Arlanda

En man i 40-årsåldern från Västsverige har gripits av Säkerhetspolisen på Arlanda flygplats. Mannen misstänks för att ha tillverkat föremål i Sverige som han sedan ska ha haft med sig utomlands för att försöka mörda en annan person med.

Mannen har sedan i april varit häktad i sin frånvaro. Mannen misstänks bland annat för 26 fall av grova olaga hot genom att ha skickat hotbrev till personer runt om i Sverige. Enligt TT misstänks mannen bland annat för att ha skickat brev med vitt pulver i till flera statsråd. Mannen misstänks också för att ha försökt att mörda en person utomlands.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När det gäller det misstänkta mordförsöket anser polisen att det finns flera så kallad brottsforum. Kammaråklagare Henrik Söderman berättar att polisen misstänker att mannen tillverkat föremål i sitt hem i nordöstra Västra Götaland som han sedan ska ha tagit med sig utomlands.

– Mordförsöket ska ha begåtts någon gång mellan den 25 augusti förra året och den 8 mars. Vi har flera forum på det, det har delvis skett där han bor och där saker och ting har tillverkats, säger Henrik Söderman.

Att mannen kunde gripas på Arlanda flygplats under lördagsmorgonen bygger enligt Henrik Söderman på information som hämtats in under utredningen och mannen greps efter att han flög till Sverige från Thailand.

– Vi visste att han skulle komma, säger åklagaren.

Häktad på sannolika skäl

Under lördagen hölls en häktningsförhandling vid Stockholms tingsrätt och den misstänkte mannen häktades i samband med den på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och 26 fall av grova olaga hot mot 26 olika personer.

Kammaråklagaren Eva Wintzell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har tidigare berättat för P4 Skaraborg att det vita pulvret som mannen misstänks ha placerat i brev har analyserats och visat sig vara ofarligt.

– Det har skickats brev med ett hotfullt meddelande och i brevet så ligger det också ett pulver. Det är analyserat och ofarligt men ger förstås ett hotfullt intryck, har Wintzell tidigare uppgett för radiokanalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.