Enligt en sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, växer platsbristen vid landets sjukhus och är som högst vid sjukhusen i Västra Götaland, där Sahlgrenska universitetssjukhus är största sjukhus i regionen.
Enligt en sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, växer platsbristen vid landets sjukhus och är som högst vid sjukhusen i Västra Götaland, där Sahlgrenska universitetssjukhus är största sjukhus i regionen. Bild: Olof Ohlsson

Västra Götaland har störst brist på vårdplatser

Under de senaste fyra åren har fler och fler patienter vårdats på sjukhus där de egentligen inte får plats. Siffran har fördubblats i Västra Götaland – därmed är tillgången på vårdplatser vad gäller kroppsligt sjuka i regionen sämst i Sverige.

ANNONS

Det visar en sammanställning från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Platsbristen vid landets sjukhus fortsätter att växa och i genomsnitt låg överbeläggningarna på 4,8 procent inom den somatiska vården för 2018. År 2014 var motsvarande siffra 2,9 i riket.

LÄS MER: Birgit, 83 år, tvingades byta vårdplats mitt i natten

I topp ligger sjukhusen i Västra Götalands län där överläggningar i snitt låg på 6,7 procent förra året, jämfört med 3,6 procent fyra år tidigare. På andra plats kommer Östergötlands län där 6,5 procent av patienterna under förra året vårdades på platser där rätt form av utrustning och bemanning saknades. Motsvarande siffra för Uppsala län var 6,3 procent. Av storstadslänen var det Stockholm som hade lägst andel överbeläggningar med 4,5 procent.

ANNONS

Brist på sjuksköterskor

Överbeläggningar innebär alltså att sjuka patienterna måste vårdas på vårdplatser utan rätt utrustning och rätt bemanning. Det kan handla om brist på sjuksköterskor eller att de sjuksköterskor som är i tjänst måste ta ansvar för fler patienter än vad kraven på patientsäkerhet tillåter.

LÄS MER: Larmet: Patienter ha legat i korridoren sedan helgen

I början av februari skrev GP om den tuffa situationen på Sahlgrenskas akutmottagning, särskilt under hårt belastade helger. Den fortsatta platsbristen gjorde bland annat att patienter blev liggande i korridorer istället för att få en plats på en avdelning.

Enligt Damla Iman, undersköterska och skyddsombud på akuten för fackförbundet Kommunal, var läget förtvivlat, både för henne, kollegorna och patienterna.

– Just i dag har vi 24 patienter som väntar på inläggning. Tre av dem har väntat sedan i söndags. 18 patienter har väntat sedan i går och två sedan i natt. Så fort man hittar en liten lucka så rinner tårarna. Man känner sig så otillräcklig, sa hon bland annat till GP.

LÄS MER:Över 600 läkare bakom Sahlgrenskaupprop

Sahlgrenskas universitetssjukhus är länets största sjukhus och GP har i en rad artiklar skildrat vårdpersonalens protester mot aviserade nedskärningar. I början av december demonstrerade vårdpersonal utanför sjukhuset och ett par veckor senare kallade sjukhusläkarna till stormöte för att protestera.

ANNONS

LÄS MER:Hundratalet tjänster ska bort –protester vid Sahlgrenska

ANNONS