Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

influensa.jpg
Den här influensasäsongen har varit den värsta på flera år. Men nu börjar den äntligen att dala. Bild: TT

Värsta influensasäsongen på flera år snart över

Influensasäsongen i Västra Götaland har nått sin kulmen och har nu börjat dala. Influensatoppen som nåddes vecka åtta var högre än den har varit på flera år.
– Det har varit en av de mera influensatyngda säsongerna i hela landet sedan svininfluensasäsongen 2009-2010, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

Det har varit en ovanligt intensiv influensasäsong i Västra Götaland. Kulmen av influensasäsongen nåddes för två veckor sedan, till skillnad från toppen i hela Sverige som skedde veckan innan.

– Vi har haft en rejäl influensasäsong i Västra Götaland. Det var en topp veckan åtta, men förra veckan minskade antalet inrapporterade sjuka ner lite grann. I nuläget verkar det som att influensasäsongen börjar avta, även om många fortfarande insjuknar, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

Enligt honom rapporterades runt 400 fall av influensa in till smittskyddet i Västra Götalandsregionen under vecka åtta. Men det är bara en bråkdel av antalet som faktiskt har insjuknat, då de flesta som är sjuka bara ligger hemma under täcket utan att smittskyddet informeras om deras tillstånd. Men antalet inrapporterade fall under den här säsongen har inte varit så högt på länge. Samma mönster går att se i hela Sverige.

– Det har varit en av de mera influensatyngda säsongerna i hela landet sedan svininfluensasäsongen 2009-2010. Det har varit fler sjukdomsfall än på flera år, säger Leif Dotevall.

Ovanligt många sjuka i hela landet

Folkhälsomyndighetens kurva för influensasäsongen år 2017-2018 är mycket riktigt betydligt högre än de senaste årens kurvor. Orsaken till varför så många har insjuknat är oklar.

– Det är kallt nu och influensan sprids lättare när det är kallare. Men det var inte så kallt i början av januari så jag tror inte att det är hela förklaringen. Hur många som blir sjuka beror också på hur tidigt säsongen startar. Ju tidigare desto fler hinner bli sjuka. Den här säsongen kom igång redan i slutet av november och början av december och i vanliga fall brukar den börja vid jul-nyår, säger Leif Dotevall.

Ett annat ovanligt mönster för den här influensasäsongen är att influensa B har varit den dominerande influensatypen, till skillnad från andra år då det har varit influensa A.

– Det är anmärkningsvärt att influensa B har var dominerade. Vi vet inte varför, men det brukar vara så att det är en stam som tar fart. I stora delar av Europa är det influensa B som har varit dominerande, säger Leif Dotevall.

Hemsidan+influensa+v+9+2018
Källa: Smittskydd Västra Götaland. Rapporterade fall av influensa A och B i Västra Götaland 2015-2018. Anmälningsplikt från laboratorierna infördes december 2015, därav ingår ej tidigare år i statistiken. .

Många har varit svårt sjuka

Enligt honom är influensa B den mindre allvarliga av de två influensatyperna. Men även den kan bli allvarlig, till och med leda till döden i de värsta av fallen.

– Många har varit svårt sjuka Det är en hel del som är intensivvårdade av influensa B. Både äldre och yngre människor. Men det är främst personer som tillhör riskgruppen, personer som är gravida, är över 65 år, har en kronisk hjärtsjukdom och så vidare, som riskerar att bli allvarligt sjuka, säger Leif Dotevall.

Även om den värsta influensaperioden verkar vara förbi, finns det en risk för att bli smittad. För dem som inte vill bli sjuka, oavsett om man tillhör riskgruppen eller inte, eller inte sprida smittan vidare har Leif Dotevall några råd.

– Om någon är sjuk ska man hålla sig hemma. Man ska inte gå till arbetet, skolan eller förskolan om man har feber. Man ska hålla en god handhygien och tvätta sina händer ofta. Smittan sprids också genom att man nyser och hostar så håll också en god nys- och hosthygien, det vill säga håll för munnen när du hostar, säger Leif Dotevall.

Mest läst