– När jag och min dotter gick på Ströget i Köpenhamn gjordes det reklam för världens största slev. Det var då idén till världens största smörkniv föddes, säger Claes Blixt.
– När jag och min dotter gick på Ströget i Köpenhamn gjordes det reklam för världens största slev. Det var då idén till världens största smörkniv föddes, säger Claes Blixt.

Världens största smörkniv visas upp i Mark

ANNONS
|

248,5 centimeter lång och 28,5 kilo tung utgör den centrum i utställningen på Rydals museum. Smörkniven som för ett drygt år sedan skrevs in i Guinness rekordbok, tillverkad av en slöjdlärare från Skene.

– Det är skitsvårt att få spetsen i smörpaketet, men stort är roligt. Det går inte att komma ifrån, säger Claes Blixt.

Tanken med utställningen på Rydals museum är att med humor och glädje lyfta det i Norden så vanligt förekommande bruksföremålet. Fast det är inte bara trävarianter som visas upp. I lokalen återfinns smörknivar i plåt, i tyg och i smör. En variant är virkad, flera knivar finns i 3D och en stor mängd av det mer traditionella slaget är gjorda av tredjeklasselever från Marks kommun.

ANNONS

–Alla har ett förhållningssätt till smörkniven. När jag utbildade mig till slöjdlärare bestämde jag mig för att mina elever inte skulle behöva göra smörknivar. Men det verkar vara omöjligt att få ur oss, alla ska ha gjort en.

Utställningen som pågår till 10 maj och som lockade närmare 200 personer till invigningen har blivit något av ett diskussionsämne, åtminstone i Mark.

–Så är det ofta när vi har lokala utställningar, men den här sticker ut lite mer, säger Christina Shearer, intendent på Rydals museum.

–Folk utifrån känner också till den. Ett reportage i SVT:s Landet runt hjälpte till med det, säger Claes Blixt.

Planerar du för att låta smörknivsutställningen åka på turné?

–Nej, det gör jag inte. När den tar slut i maj så kommer alla smörknivarna att vara till salu. Jag hoppas att något företag betalar bra för världens största smörkniv, för jag tänker skänka intäkterna till en skola i Burkina Faso.

Hur ser du på smörknivens framtid?

ANNONS

–Utanför Norden så har de ingen aning om vad en smörkniv är. Kanske kan man hoppas på en spridning. Och så länge det finns något att bre, så kommer den att finnas kvar.

ANNONS