Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Elin Lund, brottsförebyggande samordnare i Mölndals stad, tror att trygghetsvärdar vid resecentrum och centrum kan bidra till en tryggare innerstad för Mölndalsborna. Bild: Karina Hansson
Elin Lund, brottsförebyggande samordnare i Mölndals stad, tror att trygghetsvärdar vid resecentrum och centrum kan bidra till en tryggare innerstad för Mölndalsborna. Bild: Karina Hansson

Värdar ska minska otryggheten

Många upplever platserna kring Mölndals resecentrum och centrum som otrygga, särskilt kvällstid och helger. Nu föreslås att trygghetsvärdar anställs för att öka tryggheten i centrum.

Elin Lund är samordnare i brottsförebyggande rådet i Mölndal och har tagit fram förslaget att trygghetsvärdar ska hjälpa kommunen att skapa en tryggare innerstad, vilket Mölndals-Posten var först att skriva om.
– Förslaget bygger på att vi fått i uppdrag av kommunstyrelsen att identifiera och föreslå ytterligare trygghetsskapande åtgärder kring Mölndals centrum. Det började 2015 med att vi skulle hitta långsiktiga, socialt hållbara lösningar och det här var en tråd som slängdes ut.

Elin Lund tog upp tråden.
– Jag tittade lite på hur andra kommuner har gjort och hittade Järfälla som är väldigt lik Mölndal demografiskt. De hade jobbat med trygghetsvärdar sedan 2005.

En undersökning som kommunen gjorde i november 2016 inför medborgarlöftet mellan medborgare, kommun och polis visade att Mölndalsborna upplever området kring resecentrum vid Mölndal bro och centrum som otrygga.
– Det föll ihop med tidigare dialog i BRÅ som fått i uppdrag att ta fram trygghetsskapande åtgärder.

Är Mölndal otryggt?
– Generellt är det inte mer otryggt här än i någon annan liknande kommun. Upplevd otrygghet är inte alltid samma som verklig otrygghet.

I dag kostar bevakningen av centrala Mölndal och resecentrum 550 000 kronor per år, en kostnad som samfinansieras med Mölndals centrumsledning AB som bidrar med 100 000 kronor. Tanken är att större delen av de pengar som kommunen bidrar med ska finansiera trygghetsvärdarna i stället.

Handlarna i centrum har haft som önskemål att bevakningen ska ske dagtid i första hand. Trygghetsvärdarnas arbete i Järfälla sker i huvudsak på fredags- och lördagskvällar.
Om förslaget antas i kommunstyrelsen ska en samordnare anställas för att sköta rekryteringen. De som får arbete som trygghetsvärdar behöver ingen formell utbildning men bör vara lämpliga personer och stå för mångfald och representera Mölndals befolkning.

Nu ska frågan om trygghetsvärdar upp i kommunstyrelsen 30 augusti. Antas det kan värdarna kan vara på plats i början av 2018.
– Det vi hoppas med trygghetsvärdarna är att de kommer att ha en positiv inverkan på livskvaliteten för Mölndalsborna så att de inte väljer att resa en annan väg eller undviker centrum. De ska känna att stadens centrum är en trygg plats.

Både majoritets- och allianspartierna är överens om att testa.
– Vi har landat i det här. Vi har diskuterat en lång tid hur vi ska göra för att skapa ökad trygghet i centrum. Polisen ska göra sitt jobb, men det här handlar om att bygga broar mellan människor och då är trygghetsvärdar ett alternativ. Fokus är att skapa trygghet och motverka ett vi- och dom-samhälle, säger kommunstyrelsen ordförande Marie Östh Karlsson (S).

Mest läst