Marine Samuelsson köpte en ny bostad eftersom hon inte orkade bo kvar i sin gamla lägenhet. För att få ekonomin att gå runt har hon börjat jobba igen, trots att hon gått i pension.
Marine Samuelsson köpte en ny bostad eftersom hon inte orkade bo kvar i sin gamla lägenhet. För att få ekonomin att gå runt har hon börjat jobba igen, trots att hon gått i pension.

Väntar ännu på pengar trots rätt i rätten

ANNONS
|

– Jag är helt strandsatt. Det finns en dom som säger att de ska betala, men ändå händer inget. Vad gör man då som vanlig Svensson? säger Marine Samuelsson.

GP har tidigare berättat om hennes flytt till en lägenhet i centrala Kungsbacka 2010. Då var den nyrenoverad och såldes av bostadsrättsföreningen för 1,3 miljoner kronor. Men snabbt upptäckte Marine Samuelsson att allt inte stod rätt till. Bland annat var elen felkopplad och duschrören läckte.

Bostadsrättsföreningen åtgärdade de allvarligaste felen, men Marine betalade också en hel del själv för renoveringar. Till slut stämde hon föreningen – som då hävdade att det inte handlade om ett köp utan en så kallad upplåtelse. Men eftersom avtalet var skrivet som ett köpekontrakt krävde Marine att det skulle ogiltigförklaras.

ANNONS

En stämningsansökan lämnades in till Varbergs tingsrätt 2011, men domen kom först 2013. Marine fick rätt och vann även i hovrätten. Bostadsrättsföreningen överklagade då till Högsta domstolen. Vilket gjorde att ärendet inte avgjordes förrän i mars i år då domstolen meddelade att den inte beviljade prövningstillstånd.

Men trots det får Marine Samuelsson fortsätta vänta på sina pengar. Med ränta handlar det nu om närmare 1,7 miljoner kronor. Hon har dessutom krävt cirka 90 000 i skadestånd.

Den långdragna tvisten har tagit hårt på Marine. För att komma bort från lägenheten köpte hon en ny bostad för två år sedan.

– Jag är egentligen pensionär och hade tänkt ta det lugnt, men nu har jag jobbat 200 procent för att klara det här. Men att bo kvar var inget alternativ, då hade jag varit helt knäckt.

Eftersom upplåtelsen ogiltigförklarades betraktas avtalet mellan Marine och bostadsrättsföreningen som ett hyresavtal och hon ska därmed betala retroaktiv hyra för tiden hon haft lägenheten. Men bostadsrättsföreningen och Marine är inte överens om hyresbeloppet och därmed har processen stannat upp igen. Enligt Marines advokat Göran Rydberg är det en fråga som inte ska avgöras i tingsrätten utan i hyresnämnden.

ANNONS

– Motparten är fullständigt fel ute genom att fördröja målet med en ogrundad kvittningsinvändning. Det är bättre att föreningen betalar och gör rätt för sig så kan frågan om hyran avgöras senare, säger Göran Rydberg.

Malin Carlsson tog över som ordförande i bostadsrättsföreningen förra våren. Enligt henne var föreningen tvungen att driva frågan till Högsta domstolen för att senare ha möjlighet att kräva tillbaka en del pengar från mäklarfirman, som de anser gjort fel vid försäljningen.

Malin Carlsson hoppas nu att tvisten ska lösa sig inom kort och att Marine ska få sina pengar innan semestern.

– Vi har ärvt det här och det har tagit lång tid att sätta sig in i allt. För Marines del har det fördröjt processen att det blev ett byte i bostadsrättsföreningen.

Varför betalar ni inte tillbaka pengarna nu och förhandlar om hyran sen?

– Går det att separera så gör vi det gärna. Vi trodde att det skulle gå fortare att komma överens om hyran direkt, men kan vi inte det så måste det ju avgöras i hyresnämnden.

ANNONS

Fakta: Upplåtelseavtal

När en bostadsrättsförening bildas kallas det att varje lägenhet upplåts med bostadsrätt första gången.

Den som fått en sådan upplåtelse kan sedan sälja lägenheten som privatperson, det kallas då överlåtelse.

Ett upplåtelseavtal ska vara skriftligt och uppgift om bland annat insats måste anges, vilket inte gjordes i Marine Samuelsson fall. Följs inte formkraven är upplåtelsen ogiltig, enligt bostadsrättslagen.

ANNONS