Ulla-Britt Bondesson, i mitten, uppskattar Guldkantens sällskap. Från vänster syns Elisabeth Rylander, Maud Hultberg, Ture Berntsson, Britt-Marie Andersson och Monica Berggren. Bild: Karina Hansson
Ulla-Britt Bondesson, i mitten, uppskattar Guldkantens sällskap. Från vänster syns Elisabeth Rylander, Maud Hultberg, Ture Berntsson, Britt-Marie Andersson och Monica Berggren. Bild: Karina Hansson

Vänner som sprider guldkant hos Ulla-Britt

– Det handlar om medmänsklighet, säger Elisabeth Rylander, ordförande i och en av initiativtagarna till föreningen Guldkanten som ger en hjälpande hand till äldre.

ANNONS
|

Föreningen Guldkanten på Tjörn bildades i somras med syfte att hjälpa och stötta äldre personer med vardagliga saker. Det kan handla om att åka med någon som ska uträtta ärenden som att handla, gå till frisören eller besöka vårdcentralen.

– Jag var med en dam häromdagen. Först åkte vi till banken, sedan skulle hon fixa glasögon och då passade hon på att boka tid hos optikern. Och på vägen därifrån gick vi förbi en klädaffär och då fick hon köpt en klänning. Sedan avslutade vi med fika på Oasen och så tog vi färdtjänsten hem, säger Maud Hultberg som är kassör i föreningen.

ANNONS

Vi träffas hemma hos Ulla-Britt Bondesson, som sedan ett antal år är änka och bor ensam. Hon flyttade till Tjörn i början av 2000-talet och kände inte så många i kommunen. Ett av hennes barn, en son, bor inte långt ifrån men hon tycker att det är jättebra med Guldkanten.

– Det är toppen, de hjälper till med vardagliga ting som jag inte klarar av. Som när jag skulle baka och inte förstod mig på den nya ugnen. Då kom Britt-Marie och hjälpte mig, säger Ulla-Britt.

Medlemmarna i föreningen vill vara den där medmänskliga kontakten för äldre som många gånger kan bli rätt ensamma på äldre dar, även om man har en stor familj. De kallar sig för guldkantare och ser sig själva som ett komplement till hemtjänsten.

– Vi hjälper till med allt som inte hemtjänsten eller socialtjänsten gör, säger Maud Hultberg.

Idén om att starta en förening kom egentligen efter Elisabeth Rylanders make Ture Berntsson började besöka gamla som satt ensamma hemma.

– Ture kom aldrig hem och när han kom hem sa han att han hälsat på den och den. Han åkte till ålderdomshemmet och hälsade på. Folk känner till varandra här och Ture är den enda som förstår Tjörnbor på riktigt, säger Elisabeth Rylander och skrattar.

ANNONS

Många som flyttat till ön som äldre har kanske inte förmågan att själva knyta nya kontakter och då kan Guldkanten vara en länk till nya bekantskaper.

– Jag brinner väldigt mycket för den här gruppen, säger Maud Hultberg.

Nu ska föreningen ta sin verksamhet vidare och träffa biståndshandläggare för att få en insyn i hur de arbetar och kunna hjälpa sina äldre vänner att få hjälp eller förstå biståndsbeslut. De ska även försöka träffa någon som arbetar med demenssjuka för att kunna förstår hur personer med demenssjukdom fungerar.

Föreningen har redan börjat planera våren och då ingår en ny föreläsning med uppskattade Kjell Eriksson som berättade om Tjörn under sillperioden och ett besök med fika på Pelargonmuseet på Orust.

Fakta: Föreningen Guldkanten

  1. Är en ideell förening på Tjörn som hjälper och är sällskap till guldkantstagare. Den har i dag cirka 12 guldkantare som besöker 16-20 guldkantstagare.
  2. Föreningens verksamhet finansieras av medlemsavgifter och sponsring.
ANNONS