Ordförande i sociala myndighetsnämnden, Benny Strandberg (KD), diskuterade krogarnas öppettider i Kungälv med bland andra Angelica Fransson och Helena Axelsson från restaurang Tre Kockar.
Ordförande i sociala myndighetsnämnden, Benny Strandberg (KD), diskuterade krogarnas öppettider i Kungälv med bland andra Angelica Fransson och Helena Axelsson från restaurang Tre Kockar.

Välbesökt möte om krogtider

ANNONS
|

Bakgrunden är den debatt och oro som blossat upp i Kungälv sedan tre krögare, som sökt serveringstillstånd till klockan tre på helgnätter, fått besked om att endast ha öppet till klockan ett. Politiker, tjänstemän, räddningstjänst, polis och ett 20-tal krögare fanns på plats under tisdagens möte på Kvarnkullen.

Efter att ha diskuterat frågan i grupper var de flesta överens om att klockan tre är en lämplig tid att ha öppet till och att det är för tidigt att stänga uteserveringarna halv elva. Likaså att det är vikigt att ha en närvarande polis, bra vakter samt utbildad krogpersonal. Närvaron av vuxna ute bland ungdomar och polisens begränsade resurser togs också upp.

ANNONS

Efteråt var flera krögare nöjda.

– Det är bra att de flesta tycks vara överens om att klockan tre är en bra tid. Det handlar om så mycket mer än tillstånd. Kroglivet här skapar arbetstillfällen och gör Kungälv attraktivt att bo i, anser Helena Axelsson från Tre Kockar.

Initiativtagaren till mötet, oppositionsrådet Miguel Odhner (S), var också nöjd.

– Det här är ett klart bevis på att vi inte ska gå mot att stänga klockan ett. Jag hoppas också på en nyktrare syn på tillståndsgivningen framöver. Man måste passa sig för att ge nya krögare sämre villkor. Då blir det svårare att få folk att vilja investera, säger han.

Kommunens tjänstemän har fått i uppdrag att ta fram förslag på nya riktlinjer för serveringstillstånd och öppettider. Ett förslag som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige så småningom ska ta ställning till.

Beslut fattas i Kungälv av sociala myndighetsnämnden efter inrådan från bland annat polisen.

I Kungälvs kommun har 39 restauranger och krogar tillstånd att servera alkohol. 13 ställen har tillstånd till längre än klockan 01.00. Två ställen får ha öppet till klockan två och elva till klockan tre.

Åtta av krogarna med längre öppettider ligger på Marstrand/Koön och fyra i centrala Kungälv.

ANNONS