Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fler anmälnignar har kommit in mot idrottsledaren. ARKIVBILD: TT
Fler anmälnignar har kommit in mot idrottsledaren. ARKIVBILD: TT

Utredning mot ungdomsledaren växer

Ledaren i en idrottsklubb i Fyrbodal misstänks för sexuellt ofredande mot minderåriga. För ungefär en månad sedan valde tingsrätten att gå emot åklagarens vilja att häkta honom så han är på fri fot. Och nu berättar polisens utredare att utredningen har växt: – Det är fler som kommit in under tiden, säger Göran Gustavsson om de nya anmälningarna.

I början av september kom det in polisanmälningar mot en ung man rörande sexuellt ofredande. Mannen är ledare i en lagsport i en klubb som hör hemma i en ort i Fyrbodal och anmälningarna ska ha kommit från minderåriga medlemmar i klubben.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I mitten av september begärdes han häktad misstänkt för sexuellt ofredande i 15 fall och ett sexuellt tvång.

Brotten ska, enligt häktningsframställan, ha begåtts runtom i Västsverige, bland annat på en lägergård, mellan början av 2016 och slutet av augusti i år.

LÄS MER: Ungdomsledare misstänks för sexuellt ofredande – släpps efter häktningsförhandling
 

Häktades inte

Tingsrätten valde dock att inte häkta mannen. I ett häktningsprotokoll skrev de att mannen "är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande och sexuellt tvång på de platser och tider som åklagaren angett".

Men trots att de ansåg att det fanns risk att han skulle "undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning och att han fortsätter sin brottsliga verksamhet" valde de att häva anhållningsbeslutet.

Tingsrätten ansåg i stället att dessa "skäl inte är så tunga att de väger upp det men eller intrång som en häktning skulle innebära för" mannen.

Fler anmälningar under arbetet

Efter detta har utredningen fortsatt:

– Ärendet fortgår. Jag kan inte säga hur många brottsanmälningar vi har i dag, alltså hur många anmälningar som finns. Men det är fler som kommit in under tiden, säger polisens utredare Göran Gustavsson. 

Det är bland annat medias uppmärksamhet som lett till fler anmälningar samt att det i förhör med de utsatta ungdomarna kommit fram uppgifter om fler misstänkta brottstillfällen.

– Varje enskilt tillfälle är ett brott. Och en person kan ha råkat ut mer än en gång, men vi räknar tillfällen, säger Göran Gustavsson och berättar att de snart, förhoppningsvis, kan redovisa vad de fått fram i utredningen för ansvarig åklagare.

Det är sedan hon som beslutar om bevisen räcker för att väcka åtal. Men i och med att mannen är på fri fot finns inte samma tidskrav. Det är alltid så att mål där man har en frihetsberövad person prioriteras.

Förnekar brott

Exakt vad mannen misstänks ha gjort vill polisen inte kommentera.

– Ett sexuellt ofredande kan vara alltifrån att du kallar någon för något till att man tar på dem, har Göran Gustavsson sagt tidigare.

Mannen förnekar brott:

– Han förnekar brott, i övrigt kan jag inte gå in på hur han bemöter de här anmälningarna, sa hans advokat Linn Scholander i samband med häktningsförhandlingen.

Avstängd

I samband med att anmälningarna mot mannen gjordes valde idrottsklubben, som mannen är ledare i, att stänga av honom.

– Vi kallade till styrelsemöte direkt där vi kom fram till att vi måste stänga av honom direkt och det gjorde vi, har klubbens vice ordförande berättat.

Han fortsatte:

– Så fort vi fick reda på vad det gällde agerade vi direkt. Vi är måna om alla våra medlemmar, framförallt våra barn.

I ett brev som skickades ut till medlemmarna skrev klubben att han är avstängd från all "aktivitet och vistelse inom föreningen i avvaktande på ytterligare information. Vid ev. fällande dom stängs medlemmen av på livstid".

Mest läst