Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Gunnebo ryttarsällskap har ett 20-tal hästar och ridskola vid Gunnebo slott. Men fortfarande är framtiden för verksamheten osäker. Bild: Karina Hansson

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Utredning ger ryttarna nytt hopp

  I flera år har striden mellan Gunnebo slott och Gunnebo Ryttarsällskap pågått. Nu har en utredning om turerna i konflikten presenterats för politikerna i Mölndals stad.

  Gunnebo ryttarsällskap har levt under bilan i flera år. Från att ha haft avtal som sträckt sig över sex år till att nu bara ha avtal för ett år i taget. Och fortfarande är det ovisst vad som ska hända efter 2019. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

   

  Nu har stadsbyggnadschefen Björn Marklund på kommunstyrelsens uppdrag utrett turerna i konflikten mellan Gunnebo slott och Gunnebo ryttarsällskap. 

  Utredningen presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott i förra veckan och Björn Marklund gav då sin syn på konflikten och hur den skulle kunna lösas.

  Vad har utredningen kommit fram till?
  – Det vill jag inte kommentera. Vi fick en dragning om utredningen av stadsbyggnadschefen muntligt. Han förklarade vilken diskussion han haft med olika aktörer som till exempel länsstyrelsen. Han gav sin bild och nu får vi ta ett tankevarv till och lägga ihop alla pusselbitarna, säger Marie Östh Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

  Läs också: Måste öka intäkterna – kan bygga hotell

  Marcus Claesson (L), ledamot i kommunstyrelsen, har länge stridit för Gunnebos ryttarsällskap och är kritisk till hur Mölndals stad hanterat ryttarsällskapet. Han är också en av dem som tagit del av utredningen. 
  – Först kan vi konstatera att länsstyrelsen på inga sätt varit den drivande kraften att få bort ridklubben. Bilden vi tidigare har fått är att det är på grund av kulturreservatets skötselplan som ridklubben inte kan vara kvar, men det stämmer inte enligt Björn Marklunds utredning, säger Marcus Claesson.

  Oppositionspolitikern Marcus Claesson säger att mycket av det som sagts i turerna om Gunnebo och ryttarsällskapet inte stämmer och att de styrande politikerna borde ha kontrollerat det som sagts.

  Något som Marie Östh Karlsson inte vill uttala sig om.
  – Det klart att Marcus säger så. Vi leder kommunstyrelsen och vi leder Kvarnfallet (Mölndals kommunala moderbolag). Det Marcus säger får stå för honom, säger Marie Östh Karlsson.

  Marcus Claesson nämner också röran med flera olika avtal mellan flera olika parter och att det historiskt gjorts muntliga avtal som dagens inblandade inte har koll på. 
  – Ja, det är många avtal och vi behöver titta över vem som gör vad och vem som har mandat att göra vad. Det här är en lång historia som vi inte varit med i från början och muntliga överenskommelser har gjorts. Nu ska vi säkerställa att vi får ordning och reda på saker, säger Marie Östh Karlsson.

  Men det skulle vara bra att få ett slut?
  – Grejen är den att vi aldrig haft en annan andemening än att lösa situationen. Gunnebo slott har velat expandera och göra andra saker i sin verksamhetsplan och då måste vi vända på stenarna. Hur ligger det till? Går det att kombinera med hästar och andra djur? Många saker måste falla på plats. Men vi har aldrig uttryckt att vi vill bli av med ridklubben.

  Nu när utredningen lagts fram hoppas Marcus Claesson att ridklubben får vara kvar för överskådlig framtid.
  – Vi vill att ridklubben får tillbaka sina beteshagar och att kommunen tecknar ett femårsavtal och ändrar i arrendeavtalet med Gunnebo slott så att det inom arrendet ska finnas en ridklubb.
  Detta vill inte Marie Östh Karlsson kommentera.

  Eva Regnéll, ordförande i Gunnebos ryttarsällskap, har inte tagit del av utredningen, men säger att de senaste årens osäkerhet har varit påfrestande. Hon säger att hon tycker att det är utmärkt att kommunen nu äntligen gjort en utredning och att hon hoppas att den ska leda till en konstruktiv lösning.
  – Det jag fokuserat på är att det ska hända något annat och att den här historien får ett slut och vi kan jobba konstruktivt framåt.