Urbana getter revolutionerar

Ulrika, Gittan och Forever banar väg för en modernisering av städernas matförsörjning. Get-trion ingår i Stadsjords försöksteam, som på sikt även kan revolutionera röjningen av kraftledningsgator.

ANNONS
|

I norra Mölndal pågår en pilot, där tre getter utgör en länk mellan det individuella och det globala. Stadsjords grundare Niklas Wennberg menar att getter är grovt underskattade.

– De bidrar till ekonomisk nytta, samhällsnytta och även individuell nytta. Att vara tillsammans med getter ute i skogen skapar en närhet och delaktighet i naturen som vi moderna människor har förlorat, men så väl behöver.

I dag, liksom alla andra dagar, vallas get-trion runt i skogen. Och de följer sin herde likt väluppfostrade hundar.

– Jag är deras gammelget. Getter är väldigt sociala, positiva och roliga. De gillar att rusa runt, men har inte stuckit iväg en enda gång. Hittills, tillägger Wennberg.

ANNONS

Ganska snart når sällskapet fram till en stor kraftledningsgata som löper mellan landskapets horisonter. Wennberg berättar att han för några veckor sedan stod på samma plats och diskuterade en fossilfri röjningsmetod med företagsledningen för Svenska kraftnät.

– Innan 1940 trampade sex miljoner tamboskap omkring i landets skogar. Sedan ändrades lagen och djuren stängdes in. Eftersom kraftledningsgator röjts från växtlighet under lång tid liknar miljön forna tiders skogslandskap som passar perfekt för getter, säger Niklas Wennberg.

Kraftledningsbolaget är positivt inställt till att använda getter i stället för bensintörstiga röjsågar, men innan get-röjning kan bli verklighet måste några ytterligare frågor besvaras.

–Vi måste ta reda på hur många getter det krävs det för att hålla en kilometerlång kraftledningsgata fri från sly.

När getterna köptes in letade Wennberg med ljus och lykta efter kunskap om de spänstiga klövdjuren.

–Alla torpare hade getter förr, nu är getkunskapen som bortblåst. När jag ringde Sveriges lantbruksuniversitet för tips om hur man sköter och vallar getter trodde de jag var tokig. Så vi testar oss fram på alla plan.

Framåt sommaren ska Ulrika, Gittan och Forever få fler kompisar. Wennberg tänker satsa på ett tiotal getter för att utforska hur spillytor kan användas till urban matproduktion.

ANNONS

–Det finns mängder av oanvända skogspartier och kraftledningsgator i Göteborgsområdet, här finns också massa människor som är intresserade av markförvaltning. Vi måste utveckla positiva sätt att ställa om, getterna är ett lysande exempel på hur städernas matförsörjning kan moderniseras, säger Niklas Wennberg.

Fakta:Minifarm unplugged

  1. Först ut var grisarna som bökade fram odlingslotter mitt i stan, sen fiskodlingen i Slakthusområdet.
  2. Nu satsar hållbarhetsorganisationen Stadsjord även på getter och odling i urban skogsmiljö.
  3. Det senaste projektet kallas för Minifarm unplugged. Förutom getter, medverkar även grisar och en mängd odlingsintresserade personer.
  4. Samtidigt undersöks möjligheterna att använda getter för röjning av kraftledningsgator.
  5. Stadsjord strävar efter att skapa hållbara kretslopp i alla delar av sin verksamhet.
  6. Ett av de senaste exemplen är att avbarkade grenar från getterna torkas för att malas till rökspån, som sedan används för att röka fisken som odlas i Slakthusområdet.
ANNONS