Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Klubbens ekonomi gör framtiden osäker för tjejerna i Kungsbacka DFF. Bild: Erik Simander
Klubbens ekonomi gör framtiden osäker för tjejerna i Kungsbacka DFF. Bild: Erik Simander

Upprop för att satsa på fotboll på elitnivå

Kungsbacka DFF är i ekonomisk kris. I ett upprop på sociala medier vädjar klubben om pengar för att kunna fortsätta sin elitsatsning.

Klubben har ett lag i elitettan vilket är den näst högsta serien för damer. Sportsligt har det gått bra för A-laget som slutade femma efter seger mot Hovås Billdal i söndags.  Men elitsatsningen kostar. I uppropet deklarerar klubben att det fattas 300 000 kronor för att fortsätta nästa säsong.
– Vi behöver ha pengar, så krasst är det. Vi har inte tillräckligt för att driva verksamheten. Det kostar så pass mycket att spela i elitettan. Vi är ju ideella och har lagt mycket tid och engagemang men nu går det inte längre, Gunilla Gustafsson, ordförande i Kungsbacka DFF.
I uppropet riktar klubben kritik mot Kungsbacka kommun och gör en jämförelse med Falkenberg.
– Det som är skillnaden mot oss är att de har stöd av sina kommuner. Vi får inte en krona. Falkenberg FF och IF Böljan får 300 000 kronor i marknadsföringsbidrag för att de rör sig över hela Sverige och det står Falkenberg på deras tröjor, säger Gunilla Gustafsson.
Men Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för fritid och folkhälsa håller inte med om att kommunen inte stöttar klubben.
 – Jag tycker det är synd att ordföranden far lite med osanning där. Jag har kollat och i år är det lite drygt 230 000 kronor som de får via subventioner av hyra och klubbstuga och bidrag. 
Söderberg anser att klubben själv ska ta ansvar för sin dåliga ekonomi och påpekar att KDFF har en hyresskuld till kommunen på 30 000 kronor sedan ett år tillbaka. 
– Vill jag ha en stor sak och inte har pengar kan jag inte bara köpa den. De vill vara i någon sorts elitserie för tjejerna och då kostar det mycket pengar. Jag kan ju också starta upp en förening och köpa spelare. 
Finns det inte ett marknadsföringsvärde för Kungsbacka kommun att ha ett elitlag i fotboll och lyfta fram förebilder för ungdomar?
– Vi gör väldigt mycket för hela föreningslivet. Men det är få kommuner som ger någon form av elitbidrag. Vi har fler föreningar som gör någon form av elitsatsning men gör det av egen kraft, säger Söderberg och ber föreningen återkomma när den har en ekonomisk plan.
Gunilla Gustafsson beklagar att kommunen inte ser något värde i att stötta klubbar som satsar mot eliten och kallar Söderbergs svar för en papperskonstruktion. I övrigt avböjer hon att kommentera uttalandena. 
– Vi har gjort vad vi kan och mäktar med för att kunna spela på en så här hög nivå. Vår ekonomi beror inte på några felsatsningar eller tidigare förluster. 
Hon betonar att nästa säsong inte är i fara men att pengarna behövs för att göra rent efter 2017 för att klubben inte hamna i samma situation nästa år. Grundproblemet anser hon är att det finns för lite pengar i damfotbollen generellt. 
– Men vi har inte kämpat så här hårt för att nu kasta in handuken. Målet är att betala varenda krona. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mest läst