Ungdomar blåsta på 380 000 kronor i lön

Chefen var inte den han utgav sig för att vara och efter två månader har ungdomarna fortfarande inte fått någon lön.

ANNONS
|

– Vi har helt enkelt blivit blåsta, säger Hampus Fernebrand.

I slutet på förra året blev en ung Halmstadbo kontaktad av en 30-årig man som ville dra i gång ett idrottsprojekt för att få ungdomar mellan 13 och 25 att röra på sig. Därför sökte 30-åringen folk som kunde hålla i idrottslektioner på kvällstid. Ett 20-tal ungdomar nappade och i april drog de i gång.

– 30-åringen sa att han jobbade för Korpen och att han hade fått bidrag från flera ställen för det här projektet, säger 18-årige Hampus Fernebrand, en av ungdomarna som har agerat idrottslärare under våren, till Hallandsposten.

ANNONS

– Vi höll idrottslektioner två gånger i veckan och skulle vara med och ordna event. Vi skulle bland annat ordna en fotbollsturnering för 130 flyktingar i sommar.

För sitt arbete blev ungdomarna lovade ett arvode på 200 kronor i timmen, berättar Hampus. Flera av dem hade också fått löfte om heltidsarbete inom projektet under större delen av sommaren. Anställningskontrakt diskuterades – men några papper blev aldrig påskrivna. Och nyligen började problemen dyka upp – ingen av de anställda har sett röken av några pengar.

– När vi frågade 30-åringen om det hänvisade han till en kvinna på Korpen i Jönköping. Han hänvisade alla frågor till henne, säger Hampus Fernebrand som tog kontakt med den utpekade kvinnan.

Då fick Hampus veta att kvinnan hade jobbat med ett liknande projekt i Jönköping tidigare, men det lades ner 2013. Enligt informationen som Hampus har fått har 30-åringen ingen koppling till Korpen i Halmstad över huvud taget.

– Vi har helt enkelt blivit blåsta. Totalt handlar det om 380 000 kronor, säger Hampus.

Några av de lurade ungdomarna har försökt få till ett möte med 30-åringen, utan att lyckas.

– Han skrev i ett sms att han ville träffas och förklara allting. Det har varit lite sms-kontakt men någon träff har inte blivit av, säger Hampus.

ANNONS

I måndags bestämde sig därför Hampus, hans bror Linus Fernebrand och 17 personer till för att göra en polisanmälan för bedrägeri, vilket har lett till att en förundersökning har dragits i gång.

– Just nu är vi är väldigt besvikna och ledsna. Det är ju ett bra projekt, säger Hampus Fernebrand.

Linus Fernebrand håller med om att det är ett bra, viktigt och roligt projekt, dessutom tycker de synd om deltagarna om allting skulle upphöra. Därför har några av de lurade ledarna beslutat sig för att köra vidare – ”fast på riktigt”, säger Linus till HP. Han berättar att de har sökt egna bidrag, men till en början tänker de jobba ideellt.

ANNONS