Unga hjälper teknikseniorer

ANNONS
|

Klockan är strax innan 17 på eftermiddagen och en grupp mogna seniorer har samlats i fritidsgårdens lokaler för att få teknikhjälp. Innan kursen småpratas det om telefoner, teknik och datorer. Och likt ett gäng ungdomar sitter de med näsan ner i sina mobiler.

Sven Larsson och Hjördis Gillbertsson har varit med sedan starten, medan Barbro och Lars-Eric Olsson är med för första gången.

Hjördis hamnade här efter att hon med varierande framgång sökt hjälp hos sina barnbarn som till slut sa "det finns kurser för det här, mormor".

Och Barbro vill ha hjälp med att komma igång med sin nya smarttelefon. Lars-Eric har däremot ingen sådan.

ANNONS

– Varför byta den gamla när den väl fungerar.

Den här gången är det mobilt bank-ID och swish som står på tur. Under de tidigare kurserna har seniorerna bland annat fått lära sig hur man laddar upp appar på telefonen och hur sms-parkering fungerar. Något som Sven Larsson uppskattar.

– När vi besökte sjukhuset och blev kvar i tio timmar, var det bra att bara kunna förlänga parkeringstiden i mobilen, säger han.

Kursen börjar och Goda Pelanyte visar vad mobilt bank-ID och swish är och hur det fungerar. I slutet får gruppen se en film som visar hur man går tillväga för att ansluta sig till bank-ID.

Hjördis gör ett test och skickar över pengar till Sven via swish.

– Men nu måste du skicka tillbaka 100 kronor till mig, säger hon sen och skrattar.

Det är tydligt att intresset för tekniken är stort även om vissa känner en viss tvekan inför att okritiskt bara hänge sig åt det digitala.

– Jag betalar aldrig med kort som är kopplat till ett bankkonto, jag använder bara betalkort, säger Gunnar Trenning.

Diskussionen fortsätter om hur säkert det är där ute i den digitala världen.

ANNONS

Att seniorerna från SPF Sagsjön hamnade på fritidsgården beror på att det fanns en önskan om att få hjälp med de nya mobilerna. Så föreningen hörde av sig till Vuxenskolan och studieförbundet som i sin tur hörde av sig till Kålleredprojektet. Och där sammanföll det med att de hade två resurser som egentligen skulle ägna sig åt läxhjälp för yngre elever. Men efterfrågan hade minskat och då passade det bra att ta sig an seniorerna.

– Seniorer i ett främmande tekniksamhälle är diskriminerade så för oss var detta ett sådant projekt vi ska ägna oss åt, säger samordnaren Erik Rimsten.

Erik Rimsten berättar att han årligen anställer tio gymnasieelever från Kållered för att delta i kommunala samhällsprojekt som verkar för att skapa trivsel, trygghet och delaktighet i lokalsamhället. Projekten utgår från idéer från de deltagande gymnasieeleverna, lokalsamhället och kommunala processer som Erik redan arbetar med.

Goda Pelanyte går sista året på naturprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg och håller i kursen tillsammans med Arman Nakhaei.

– De är väldigt läraktiga, säger Goda som upplever att det känns logiskt att hjälpa till och ge något till andra generationer.

När kvällen rundas av har Hjördis Gillbertsson fått hjälp med problemen hon haft med sina appar. Det visade sig att hennes lösenord till appstore hade gått ut.

ANNONS

Och Barbro Olsson har kommit igång med sin nya telefon och har numer även ett konto på facebook.

– I dag har jag fått min första vän, en släkting har accepterat min vänförfrågan, säger Barbro Olsson som numera känner sig mer bekväm med sin nya mobil.

Fakta: …Kålleredprojektet

  1. Kålleredprojektet/Samhällsarbete i Kållered jobbar med olika lokala behov, det kan vara gymnasieelevernas egna iakttagelser, medborgarinitiativ eller kommunala processer
  2. Erik Rimsten arbetsleder de tio gymnasiestudenterna som sedan i april har haft hand om 14 ärenden om alltifrån att ta hand om Våmmedalsfesten till att trygghetslöpa till att ha hand om seniordatakurser med mera.
  3. Projektet ska verka för trivsel, trygghet och delaktighet i lokalsamhället.
ANNONS