Vissa markdelar utanför Säbygården ägs av Tjörns kommun, andra av en privatperson som har ett hus bredvid. Lennart Jansson och Mary Lottsson, i stiftelsen Säbygården hoppas att konflikten om vad marken får användas till löser sig.
Vissa markdelar utanför Säbygården ägs av Tjörns kommun, andra av en privatperson som har ett hus bredvid. Lennart Jansson och Mary Lottsson, i stiftelsen Säbygården hoppas att konflikten om vad marken får användas till löser sig.

Tvist hotar historisk byggnad

ANNONS
|

I över 30 år har stiftelsen Säbygården förvaltat den anrika gården mitt på Tjörn. De har kämpat länge för att göra verksamheten självförsörjande och under 2012 planeras såväl konstutställningar och föredrag som internationella konferenser och sommarcafé.

Marken utanför byggnaderna ägs till stor del av en granne. Men stiftelsen har ett servitut att använda delar av denna mark för in- och utfart. Stiftelsen skulle även vilja använda en mindre markyta i anslutning till byggnaderna till kaffeservering. Men grannen tillåter ingen annan verksamhet än det servitutet medger.

– Vi har försökt komma överens med honom länge men vi känner att han motarbetar oss och att vi har olika uppfattningar av vad servitutet innebär, säger stiftelsens ordförande Lennart Jansson.

ANNONS

I en skrivelse till kommunen förklarar de situationen och återger också besökares vittnesmål om att ha känt sig ”trakasserade” av markägaren. De anser dock att det är Tjörns kommun, som faktiskt äger byggnaderna, som borde ta den juridiska diskussionen med vederbörande.

– Vi lägger ner många ideella arbetstimmar på det här. Vi orkar inte bråka. Och löser det sig inte är hela verksamheten hotad, säger styrelsemedlemmen Mary Lottsson.

Kommunchefen Bo Svensson vet vad tvisten handlar om och håller med om att det måste till en uppgörelse.

– Säbygården är viktig för Tjörn. Men det är ett ganska komplicerat ärende. Vi har en diskussion med stiftelsen och tittar på detta just nu med hjälp av våra jurister. Men vi har inte nått fram till en lösning än, säger Bo Svensson.

Markägaren i fråga vill vara anonym men förklarar hur han tänker:

– Vår tomt är vår tomt. Vi har våra bilar och våra familjer där. Vi vill inte att de ska ha kaffeservering på vår trädgård där vi lever våra sommarliv. Servitutet gäller och ska tolkas ord för ord.

Han nekar till att ha trakasserat besökare och säger sig själv vilja ändra i vissa delar i servitutet.

– Jag har skickat brev till kommunen i fyra år men inte fått något svar. Vi måste ju börja med att ha en dialog om det här, säger han.

ANNONS

Ligger i Säby mitt på Tjörn, som under 1700- och 1800-talets sillperioder var ett centrum för sillfisket.

Byggdes 1804–1808 och är i dag en av de mest välbevarade gårdarna från tidsperioden i hela Bohuslän. Mangårdsbyggnaden (huvudbyggnaden) ägs i dag av Tjörns kommun men förvaltas av stiftelsen.

Beslutas av Lantmäteriet och är en rätt för en fastighetsägare att under viss begränsning tillgodogöra sig fördelar från en annan fastighet.

ANNONS