Tvingas betala för underskott

ANNONS
|

Hemtjänsten i Kungälv gick med ett underskott i fjol på 21 miljoner kronor. Orsaken är att antalet beviljade hemtjänsttimmar sköt i höjden 2011 jämfört med året innan. Nu har flera besparingsåtgärder klubbats i fullmäktige.

Det innebär bland annat att de 86 hemtjänsttagare som har ledsagare kommer att få betala en månadsavgift på 169 kronor. Det kommer inte heller gå att spara ledsagartimmar från en månad till en annan och ersättningen som ledsagare fått för exempelvis en kaffe och bulle på stan tas bort.

– Jag tycker att beslutet är rimligt. Så länge biståndsbedömningen är korrekt. De som har beviljats ett visst antal timmar i månaden men sparat dem till andra tillfällen visar att de egentligen inte behöver någon ledsagare, säger Gun-Marie Daun (KD), ordförande i sociala utskottet.

ANNONS

Fler sociala aktiviteter ska också ske i grupp.

– I dag ger hemtjänsten socialt stöd för att exempelvis läsa och umgås. Behovet är naturligtvis individuellt men vi tror att det i vissa fall kan vara bättre att göra vissa aktiviteter i grupp, säger Denny Kraft, sektorchef för vård och äldreomsorg.

En annan besparing som tros kunna göras inom hemtjänsten är de nya taxor som trädde ikraft 1 april. Systemet är enklare och tros kunna spara en hel det administration. I korthet innebär det att de som tidigare haft omfattande service- och omvårdnadsinsatser kommer att få betala mindre medan de med få serviceinsatser får betala en större timpeng.

– Vi sticker inte under stol med att vi vill få gruppen som har få serviceinsatser att i större utsträckning vända sig till de privata aktörerna. De kan då använda rotavdraget och kostnaderna för kommunen blir mindre, säger Denny Kraft.

En person som följer med till exempelvis läkare, sjukhus, frisör eller annan aktivitet. Hur många timmar med ledsagare en person får bedöms individuellt.

Finns inom hemtjänsten men också inom socialtjänstens verksamhet. Personer som är ofrivilligt ensamma eller isolerade kan exempelvis beviljas hjälp för att bryta isoleringen.

ANNONS