Några av de krossade bullerplanken på E45:an.
Några av de krossade bullerplanken på E45:an.

Två misstänks ha krossat bullerskydd

ANNONS
|

Under februari och början av mars krossades glaset på omkring 270 bullerskydd på flera orter i Ale kommun, längs med E45:an. Trafikverket beräknar att notan för skadegörelsen hamnar på närmare sju miljoner kronor.

Läs också: Bullerplank i Ale förstörda – igen

Nu misstänks två män i 20-årsåldern för grov skadegörelse. Enligt polisen handlar det inte enbart om vandalisering av bullerplanken utan även busskurer och skador på privat egendom.

Åklagaren Jon Lindahl räknar med att väcka åtal inom en månad. Men redan nu åtalas de två männen för ett annat brott, grov misshandel av en man i Varberg i februari.

ANNONS

– De har använt luftpistoler vid misshandeln och vi bedömer att de använt dem även vid skadegörelsen. Vi har vittnesuppgifter som bevis för att de skjutit på bullerplank och annat, säger Jon Lindahl.

De båda männen har erkänt misshandeln och till viss del även skadegörelsen. Men hur mycket skadestånd Trafikverket kommer att kräva är ännu oklart.

– Jag väntar fortfarande på skadeståndskraven. Vi får också se vad vi kan bevisa, men att mycket förstörts och att det handlar om stora kostnader är uppenbart.

Upphandlingen som skulle ge nya bullerskydd i Ale har dessutom fördröjts på obestämd tid. För att skynda på processen gjordes redan i mars en förenklad upphandling. Men den har nu dragit ut på tiden.

– Tyvärr var det någon som överklagade, så nu ligger ärendet i förvaltningsrätten, säger Anneli Amst, enhetschef för infrateknik på Trafikverket.

Så sent som häromdagen förhörde sig Trafikverket om när de kan få svar från förvaltningsrätten.

– Vi fick inget besked om när de tar upp ärendet. Så länge vi inte fått det kan vi inte gå vidare.

ANNONS