Två halkolyckor på måndagsmorgonen

ANNONS
|

– I nuläget är det ganska kallt och en hel del frost på vägarna. Det är stor risk för halka i samband med detta, berättar Maria Jönsson som är meteorolog på Foreca.

Under dagen kommer en varmfront in från sydväst. Lättare nederbörd kommer dra in över Bohuslän och kan dra ner över Göteborg. Nederbörden kommer i form av regn och snöblandat regn.

– Det finns även risk för underkylt regn, så det är väldigt varierande.

Det är när fukten på vägbanan från underkylt regn sedan fryser till is som svarthalka uppstår – den är enligt Trafikverket särskilt förrädisk eftersom den är svår att upptäcka.

ANNONS

Temperaturen väntas stiga något under dagen, mitt på dagen väntas den ligga mellan noll och tre plusgrader. Fortsatt nederbörd under dagen och kvällen, under natten mot tisdagen kommer det dra bort söderut. Även under morgondagen väntas en del nederbörd och en temperatur kring nollan.

– Sedan blir det återigen mildare väder framåt fredag då det väntas upp mot tio plusgrader. Men i början på nästa vecka kan det bli kallare igen, berättar Maria Jönsson.

Inom loppet av några minuter inträffade två halkolyckor i närheten av Borås under morgonen. Strax före klockan sju fick en bilist sladd vid påfarten till väg 40 i riktning mot Göteborg. Olyckan inträffade i höjd med Tullamotet. Då bilen fick sladd for bilen in sidledes i vägräcket. Enligt räddningstjänsten ska föraren ha klarat sig utan skador och inte haft några problem att ta sig ur bilen. Dock fick vägen spärras av under en tid.

Några minuter över sju inträffade nästa trafikolycka då två personbilister frontalkrockade med varandra på Ålgårdsbron.

– Tyvärr hade den ena bilen inga vinterdäck och klarade inte av att hålla sig på sin sida av vägen, säger Lennart Larsson stabschef räddningstjänsten i Borås.

Förarna ska ha klarat sig utan några skador.

– Det är väldigt halt ute och det har varit dimmigt och disigt och väldigt fuktigt. Hastigheten är problemet. Kör du för fort så spelar det ju ingen roll vilka däck du har på bilen.

ANNONS

Omkring tio över åtta inträffade ytterligare en trafikolycka då en personbil och en lastbil kolliderade på E6:an mellan Kallebäcksmotet och Örgrytemotet i riktning mot Oslo. Ingen ska ha skadats. Enligt polis berodde olyckan troligtvis inte på halkan. Olyckan orsakade köbildning som vid niotiden var uppklarad.

Under söndagen gick trafikverket ut med varning för frosthalka i stora delar av landet, däribland Västra Götaland och Bohuslän. På söndagseftermiddagen skedde tre olika olyckor som orsakades av det hala väglaget.

– Vi har haft ett antal olyckor under dagen, säger Joakim Hansson biträdande vakthavande befäl vid Polisen i Västra Götaland.

Den första inträffade på E20 i Partille mellan Jonsered och Jeriko-tunneln och skapade långa bilköer. Fyra bilar krockade och en person fördes till sjukhus, enligt Trafikverket.

Ytterligare en flerbilkrock inträffade senare under dagen på E6 i norrgående riktning.

Vid 18-tiden halkade en bil av en väg vid Marks kommun, föraren klarade sig oskadd.

På kvällen var det relativt lugnt på vägarna i Västra Götaland.

– Under kvällen har det inte varit några olyckor som orsakats av halka, säger Joakim Hansson.

På måndagsmorgonen finns det återigen risk för halka.

– Imorgon kan det dra in regn över Bohuslän och Västra Götaland. Då finns det risk för halka när nederbörden faller på kalla vägbanor, sa Ingrid Nenkert, meteorolog på Foreca på söndagen.

ANNONS

Den nya veckan kommer inlednings vara fortsatt kylig, men mot nästa helg kommer vädret att bli mildare.

– Man kan vänta sig 7-8 plusgrader och regn senare i veckan, säger Ingrid Nenkert.

ANNONS