Två döda efter vansinnesdåd i Varberg

ANNONS
|

Tre personer knivskars av en 24-årig man på eller nära Lilla Drottninggatan i centrala Varberg strax efter klockan tio i dag. En kvinna, född 1928, skadades så allvarligt att hon avled och de två andra, en man född 1970 och en man född 1995, fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Den äldre kvinnan knivskars inomhus och avled på platsen, uppger kriminalkommissarie Lars Hamrén, chef för grova brottsroteln, för TT. Även en man född 1995 ska ha knivskurits inomhus.

Den första knivskärningen ska ha skett utomhus. Polisen fick strax efter klockan 10 larm om att en man, född 1970, knivskurits på Gamla Kyrkbacken i centrala Varberg. Flera polispatruller sökte efter gärningsmannen. Klockan 11.16 kom ett nytt larm om en knivskärning av en man född 1995, på Lilla Dottninggatan.

ANNONS

På Lilla Drottninggatan hittades även den kvinna som avled av sina skador, skriver polisen i pressmeddelandet.

Gärningsmannen konfronterades av polis på öppen gata runt klockan 11.20 och bar då fortfarande kniv.

Ett vittne som GP har pratat med hörde gap och skrik och såg gärningsmannen och en dryg handfull poliser på gatan. Gärningsmannen gjorde utfall mot poliserna, som svarade med att skjuta honom.

- Men han gav sig inte ändå, så de gick på honom med hund och batonger, säger vittnet.

Ett annat vittne säger att han såg polisen skjuta varningskott upp i luften och ropa "släpp vapnet", innan resten av skotten avlossades.

Enligt ett pressmeddelande från polisen sköts mannen för att han, trots varningsskotten, vägrade släppa kniven.

Gärningsmannen fördes från platsen med ambulans, men avled klockan 12.25 på Varbergs sjukhus, enligt polisen.

Ett vittne, som bornära Lilla Drottningatani centrala Varberg, berättar att det har varit polisermed västar på sig utei området redan tidigare på morgonen. De ska bland annat ha kollat bussar vid tågstationen som ligger närheten.

- När jag sedan körde till jobbet såg jag att något var på gång inne på Lilla Drottninggatan, så jag stannade bilen, berättar vittnet för GP.

Ett annat vittne berättar att det strax innan skottlossningen, som ägde rum vid 11.20 på förmiddagen, låg en knivskuren man på en gräsmatta vid Getakärrs kyrkoruin, nära polisstationen, som ligger ett hundratal meter från Lilla Drottningatan.

ANNONS

Inget tyder på att gärningsmannen kände sina offer.

Kommissarie Lars Hamrén, chef för Hallandspolisens grova brottsrotel, uppger för GP att den avlidne gärningsmannen, född 1989, inte är känd av polisen sedan tidigare.

- Han finns inte i våra register. Vi har ingen förklaring till det inträffade, det får vi se om den fortsätta utredningen kan ge.

- Gärningsmannen var från Stockholm. Han var på tillfälligt besök i Varberg men jag går inte in på några detaljer om varför han var här, säger Hamrén.

Polisen har under dagen knackat dörr i närheten av brottsplatserna och har hört ett antal vittnen. Samtidigt är polisen angelägen om att komma i kontakt med fler personer som sett händelserna, säger Lars Hamrén. Han uppmanar vittnen att höra av sig på telefon 114 14.

Polisen har vid 17-tiden på söndagseftermiddagen personal på Varbergs sjukhus för att höra de båda överlevande efter knivattackerna, två män födda 1970 respektive 1995.

- Jag har inga närmare uppgifter om deras tillstånd men vad jag förstått ska det inte vara någon fara för deras liv, säger kommissarie Hamrén.

Något förhör kunde inte genomföras med de båda skadade personerna uppger kommissarie Hamrén:

- Vi avvaktar med att höra dem till senare i kväll eller till i morgon.

ANNONS

Varbergs kommun bemannade på söndagseftermiddagen sin Posom-grupp och öppnade klockan 17 Folkets hus på Magasinsgatan 17. Dit är människor som bor i området runt Lilla Drottninggatan och som känner oro efter det som hänt välkomna.

Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande. Gruppen i Varberg består av representanter för socialförvaltningen, räddningstjänsten, barn- och utbildningsförvaltningen, polisen och kyrkan.

Fakta: Då får polisen skjuta

Att skjuta mot någon är polisens mest extrema maktmedel och ska bara användas i undantagsfall.

Laga befogenhet enligt skjutkungörelsen: Ger poliser rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en misstänkt för allvarliga brott eller omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra. Den polis som bedömt situationen fel kan dömas - i extremfallet för vållande till annans död.

Nödvärn enligt brottsbalken: Ger både polis och allmänhet rätt att bruka våld för att freda eget eller andras liv. Våldet ska stå i proportion till det hot man är utsatt för.

Skott mot person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

Källa: Polisen (TT)

ANNONS

Fakta: Arton dödsskjutna av polis sedan 1995

Juli 2013, Varberg. En ung man skjuts av polis vid ett knivdrama. Mannen misstänktes för att ha knivskurit tre personer varav en kvinna avled.

Maj 2013, Husby, västra Stockholm. 69-årig man skjuts av polis vid ett ingripande i mannens bostad.

Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari.

Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl.

Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat polisen med kniv.

Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv.

Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds.

Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa.

Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds.

Maj 2002, Eskilstuna: En 20-årig man skjuts sedan han försökt smita från polisen.

ANNONS

Mars 2001, Jönköping: En 27-årig flykting skjuts till döds i ett trapphus.

Mars 2000, Vikbolandet i Östergötland: En 31-åring skjuts i ryggen när han försöker springa ifrån polisen. Polismannen dömdes till fängelse i 1,5 år.

Maj 2000, Kalmar: En misstänkt 19-årig biltjuv skjuts till döds.

Oktober 1999, Kyrkhult: En piketstyrka skjuter en 46-årig man.

Augusti 1999, Järna: Polisen skjuter ihjäl en av två postrånare.

Februari 1999, Falun: En man i 50-årsåldern skjuts till döds.

Juli 1998, Trollhättan: En man dödas i samband med ett inbrottsförsök.

Mars 1995, Möja: Polisen skjuter en 48-årig man. (TT)

ANNONS