Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Istest+H%C3%A4rlanda+Tj%C3%A4rn
Charlie Malmgren har testat isar i över 30 år. "Många faktorer spelar roll innan man kan avgöra om isen är godkänd eller inte".

Tunna isar i nästan hela regionen

Den som vill ut på isfiske eller lång skridskoåkning får vänta ett tag till. Ännu finns knappt några godkända isar alls och den kommande snön kan bli förrädisk.

– Varningen gäller hela länet, säger Charlie Malmgren, is-volontär i över 30 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att isen ska bli godkänd måste den vara minst 10 cm. Hittills ligger det flesta sjöar och tjärn som har is, endast på mellan 2-3 cm. När snö sedan lägger sig uppe på den tunna isen blir effekten isolerande.

– Och då kan inte sjön frysa ytterligare. För snön ligger som ett täcke över.

Bräckta isar i Partille

Charlie Malmgren var under måndagen ute vid Stora Hålsjön i Partille för att kolla isarna. Där fick han uppleva något han aldrig tidigare sett. En virvelvind satte fart ute på isen och strax därefter började isen att gunga och ett högt brak hördes.

– Det var starka strömmar som kom som en tsunami underifrån och bräckte isen. Så man ska vara väldigt försiktig, säger Charlie Malmgren.

Det är det varierande vädret som pendlar mellan kyla och milt, gör det svårt för isarna att frysa till. Charlie Malmgren tror att en av anledningarna till att man ger sig ut på isen innan den är godkänd beror på att man ser att andra gör det.

– Ovetskap och okunskap gör att det varje år är folk ute och trampar på isen. Man ser både hundar och barnvagnar. Det gäller att veta vad det är som gäller, säger Charlie Malmgren.

FAKTA: Så är du säker på isen

Ha alltid med dig isdubbar.

Ha någon typ av flythjälp med samt en visselpipa så att du kan kalla på uppmärksamhet om det skulle behövas.

Var aldrig ensam utan minst två personer.

Ha gärna kläder som syns och reflexväst.

Använd skor med dubbar.

Ta med en räddningslina.

Regeln är att det finns inga säkra isar.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Mest läst