Tuff kamp om sommarjobb

ANNONS
|

Kommunerna Stenungsund, Kungälv, Orust och Tjörn har i år förmedlat drygt 500 sommarjobb till unga. Mer än dubbelt så många har sökt. Störst chans att få jobb har de som går i årskurs nio eller i ettan på gymnasiet. I alla fall om man bor på Tjörn eller Orust.

- Vi prioriterar dem som är yngre, eftersom 18-åringar har mycket lättare att få jobb. I år har vi tyvärr färre platser än vi brukar, så ganska många blir utan, säger Eva Johansson, arbetsmarknadsansvarig på Orust kommun.

Likadant är det på Tjörn. För några år sedan hade kommunen 140 platser, nu har de 80. Det är ändå betydligt fler än i Kungälv. Trots att Kungälv är den största kommunen har det bara funnits 18 platser att söka. De övriga 100 jobben ger kommunen till utvalda.

ANNONS

- Vi väljer ut ungdomar som bedöms ha stort utbyte av arbetslivserfarenhet, regelbundna vanor, social träning och eget ansvarstagande, säger Henrik Dahlqvist, enhetschef för fritidsgårdarna i Kungälv och ansvarig för Unga Kungälv.

För de flesta ungdomar i Kungälv gäller alltså att hitta sysselsättning på annat håll. Det har både Emelie Andersson och Viktoria Gottlow lyckats med.

- Vi har nog haft lite tur. Utan kontakter verkar det vara väldigt svårt att få jobb, säger Viktora Gottlow.

Själv löste hon sommarjobbet tidigt. Redan för fyra år sedan. Då fick hon jobb på Bergs konditori på Marstrand.

- Jag praoade där, det är en klasskompis mamma som har det, så sedan fick jag fortsätta, säger hon.

Också Emelie Andersson har haft användning av sina kontakter. Och sin erfarenhet.

- Jag ska jobba på restaurang på Marstrand i sommar. Jag mejlade ägaren redan i februari, men det hjälpte nog att jag känner hennes dotter. Sen har jag jobbat på McDonttalds innan också, säger hon.

Båda två tror att det är betydligt svårare för dem utan kontakter och utan arbetslivserfarenhet. I en sådan situation menar de att kommunens platser gör stor nytta. Det tror kommunerna också.

- Det är jätteviktigt att ungdomar kommer ut i arbetslivet. De får något meningsfullt att göra och lär sig ta ansvar, säger Eva Johansson.

ANNONS

Det håller Viktoria Gottlow och Emelie Andersson med om.

- Jag har lärt mig jättemycket genom att arbeta. Att ta ansvar, att lösa olika situationer. Det stärker självförtroendet, säger Viktoria Gottlow.

Trots att sommaren innebär jobb ser de fram emot den. Kanske mer än någonsin. Om en vecka tar de båda studenten.

Fakta: De här jobben finns

Stenungsund

Tjörn

Orust

Kungälv

ANNONS