Trippelmördarens hot mot fängelsepersonalen

Trippelmördaren Mark Saliba begår brott i fängelset när han avtjänar sitt livstidsstraff. Bara den senaste månaden har han fått två varningar för att ha hotat personalen på anstalten. I ena fallet ska han ha ställt ett krav och sagt att de måste ta honom på allvar - "annars kommer blod att flyta".

ANNONS
|

Tidigt på morgonen den 7 mars 2015 hittades tre unga människor brutalt mördade på Bävedalsvägen i centrala Uddevalla. Dagen efter greps två bröder, Martin och Mark Saliba, misstänkta för mordet. Tingsrätten dömde Mark Saliba, 24, till livstids fängelse medan de friade Martin Saliba, 23. När hovrättsförhandlingarna pågick kunde därför den yngre av bröderna röra sig fritt - något han utnyttjade. Inför den sista förhandlingsdagen flydde han från Sverige, och när hovrätten meddelade att även han döms till livstids fängelse för de brutala morden var han borta.

LÄS MER: Dömde trippelmördarens nya drag

Talade ut i skvallertidning

I somras valde han dock att tala ut i den notoriska skvallertidningen Hänt i veckan från gömstället i Libanon. – Just nu lever jag ett helt vanligt liv, jag jobbar och har ett hem, tak över huvudet. Jag har allt jag behöver men jag är ändå född och uppvuxen i Sverige. Visst, jag kan språket men känner mig som en invandrare. Jag trivs men jag saknar mitt Sverige, sa Martin Saliba då enligt Hänt i veckan.

ANNONS

– Jag tycker det är ganska skönt att läsa att han längtar till Uddevalla. Jag hoppas verkligen att hans samvete knackar på dörren. Det enda jag vill veta är hur det gick till, hur min syster mördades och varför. Det är det enda vår familj önskar, sa då systern till den unga kvinna som mördades.

Hon fortsatte: – Han påstår sig vara oskyldig. Vad han har gjort på platsen eller inte kan jag inte uttala mig om, det är bara de som vet. Men i mina ögon är han skyldig, jag tycker att det är äckligt att uttala sig så.

Men i höstas greps Martin Saliba. Nu sitter han fängslad i väntan på en ny rättegång i Libanon rörande trippelmordet.

LÄS MER: Högsta säkerhetsnivå för Saliba - stor rymningsrisk

Hotbild mot Mark Saliba

Samtidigt har hans storebror Mark Saliba placerats på en av de svenska anstalterna med högst säkerhetsklass och med mycket personal - vilken är det sekretess på utifrån den hotbild som Kriminalvården anser att det finns mot honom. I placeringsbeslutet framgår det att Kriminalvården anser att det är en hög risk för rymning och fritagning. De anser också att han har "antisociala attityder, det rör sig om ett långt fängelsestraff och att han kan inta en negativ ledarroll. Själv önskade han att få hamna på Kumla eller Tidaholm men på grund av en "olämplig klientsammansättning" nekades han det. Där han nu avtjänar sitt straff har han suttit sedan den 21 juli förra året.

ANNONS

LÄS MER: Mordoffrets syster: "Äckligt att uttala sig så"

Hotat personalen

Nu kommer uppgifter om att Mark Saliba fått varningar för hot mot tjänsteman. Den senaste varningen fick han i början av det nya året. Då för att han sagt till personalen att "någon ska dö". Detta ska ha inträffat den 14 december efter att Mark Saliba fått avslag på ett telefontillstånd. I handlingar från Kriminalvården framgår det att Mark Saliba var mycket upprörd, han uppträdde aggressivt och han ville inte följa personalens anvisningar. I förhör har Mark Saliba sagt att han inte alls sagt något sådant - han uttryckte bara sina känslor. Han påstår att han inte menade att personalen skulle dö utan att det kändes som att någon skulle dö eller bli klippt. "Kanske skulle det vara han som skulle dö", framgår det i beslutet. Han ska också ha sagt att han inte mår så bra eftersom han fått så många negativa beslut Kriminalvården skriver att den "aktuella misskötsamheten avseende hot mot tjänsteman är av allvarlig karaktär". Varningen kan innebära att en villkorlig frigivning kan skjutas upp. Förutom varningen har händelsen polisanmälts.

LÄS MER: "Får aldrig veta varför de avrättade min syster"

Isolerades efter varningen

Knappt en månad tidigare fick Mark Saliba ytterligare en varning för sitt uppträdande, även det rörde hot mot tjänsteman. Händelsen polisanmäldes och efter varningen placerades Mark Saliba i avskildhet. Händelsen inträffade den 30 november. Mark Saliba ska då ha ringt kontrollrummet på anstalten och bett om att bli placerad på "isolavdelningen". Han sa att Kriminalvården måste ta honom på allvar "annars kommer blod att flyta" inom en timma. Han ska också ha sagt att det inte var riktat mot någon personligen utan handlade om hans situation. I ett förhör efter händelsen ska Mark Saliba att sagt att uppgifterna om vad som hänt stämmer. Kriminalvården valde att ge honom en varning då de anser att han gjort sig skyldig till våld eller hot mot tjänsteman i och med att han "på ett tydligt och bestämt sätt uttalat att allvarligt våld [...] kommer att ske från honom om han inte" isoleras.

ANNONS
ANNONS