Tre hästattacker - stoet Inez höggs med jordhacka

Under sommaren har tre attacker mot hästar skett i Skaraborg. Stefan Bergs sto Inez blev huggen med en jordhacka och fick ett stort köttsår. Nu har Svenska Hästars Värn (SHV) utfärdat en hittelön på 10 000 kronor för att hitta gärningsmannen.

ANNONS
|

Attacken mot Inez ägde rum natten till söndagen i Mariestad när ägarna Stefan Berg och hans familj var på semester i Varberg.Dehade Inez och sina andra två hästar i en hage och det vartjejen som skötte omhästarnasom upptäckte Inez' skada på söndagsmorgonen.

– På sidan av hästen var det ett stortköttsår,cirka en centimeter djupt. Skinnet hade lossnat. Såret är nu infekterad , säger Stefan Berg.

När Stefan Berg i tisdags sökte igenom hagen för ett eventuellt vasst föremål som Inez skulle kunna ha skurit sig på, hittade han en blodig jordhacka.

– Hackan låg en meter från stängslet och på andra sidan stängsletvar gräset nedtrampat.Hackans skaft var avhugget, säger Stefan Berg.

ANNONS

Tredje hästattacken i sommar

Enligt polisen i Skövde är detta dentredje attacken mot hästar som har skett i Skaraborg den här sommaren. Förutom Inezblev två hästar iHjo skadadeijuli. Polisen tror att de två fallen i Hjo har ett samband med varandra, men inte med attacken mot Inez.

– Hästarnai Hjo har liknande skador. Skador invid eller i könsorganen, säger utredaren Magnus Karlsson vid polisen i Skövde.

Alla tre händelser utreds som djurplågeri och polisen vädjar om tips från allmänheten.

Den ideella föreningenSvenska Hästars Värn (SHV) har utfärdat en hittelön på 10 000 kronor för den somlämnar uppgifter som leder till en eventuell gärningsman grips.

– Vi hoppas att de ska hitta förövaren. Den här typen av brott är tyvärr nedprioriterade då deharett lågt straff. I fallet med Inez var det så tydligt att det är en förövare som har skadat hästen, säger vice ordförare Carina Nordell.

Den utlovade hittelönen kommer tas från Tindras fond, somär ett föl som slogs ihjäl i stadsparken i Jönköping 2014.Det var då Carina Nordell som privatperson samlade in pengarna.

–Tanken var att pengarna skulle gå till en belöningför att gärningsmannenskulle gripas. Vi fick in 80 000 kronor på en gång. Men det var ingen som greps. Så nu används pengarna som hittelön i andra ärenden av djurplågeri.

ANNONS

Svårt att hitta gärningsmännen

Enligt Magnus Karlsson, hos polisen i Skövde,kan det bli svårt att hitta en gärningsmännen i fallen med de attackerade hästarna.

– När det gäller denhär typen av djurplågeri där man skadar djur i hagar under natten är vi beroende av iakttagelser eller spår. Vi kan inte förhöra hästar, säger han.

Han menar att just sommaren är en period då den här typen av brott är vanligare.

– Hästarna är utomhus i hagar och då är det lättare att attackera dem, sägerMagnus Karlsson.

Inez ägare Stefan Bergär nu noga med att ha uppsikt över sina hästar ute i hagen.Inez sår har sytts igen men är nu infekterat.

– Hela situationen är fruktansvärt. Det märks att hon är lite påverkad. Hon är lite orolig, säger Stefan Berg.

ANNONS