Trötta på att flytta

Innan sommaren flyttade ett trettiotal personer till det nyöppnade asylboendet i Hindås. Nu måste de redan flytta därifrån.

ANNONS
|

Det regnar över de små campingstugorna bakom macken i Hindås. Sedan två månader tillbaka fungerar campingplatsen som asylboende för 37 personer från länder som Somalia, Syrien och Eritrea. De äldsta är i femtioårsåldern och den yngsta är bara en månad gammal.

I en av stugorna bor Abdullah Omar med sin fru och sjuåriga dotter. Hans familj har fått flytta tre gånger under de fyra månader de varit i Sverige

– Jag trivs här för det är litet, rent och nära till sjön. Varje natt tänker jag på framtiden och jag är rädd för att hamna på ett stort boende med flera hundra personer, säger han.

ANNONS

Han önskar att hans dotter ska lära sig svenska så att hon kan utbilda sig. Om några veckor ska hon börja skolan och hon har redan varit där på introduktionssamtal.

– Hon frågar varje dag när skolan börjar. Nu vet jag inte om hon kommer kunna börja där eftersom jag inte vet var vi kommer bo om några veckor, säger han och undrar hur alla flyttar kommer påverka henne senare i livet.

Asylboendet i Hindås öppnade i slutet av maj. Trots att kontraktet löper till november har de nu fått besked om att boendet ska "avvecklas skyndsamt" vilket betyder att alla ska ha flyttat ut senast 20 september. De som har barn i skolåldern ska flytta innan skolstart, alltså inom tre veckor. Men än har ingen fått reda på var de kommer att hamna.

Några stugor bort bor 28-åriga Rodgers Prince från Uganda. Under de två åren han bott i Sverige har han flyttat fem gånger. Han har bott på olika asylboenden från Gällivare till Göteborg och just som han började känna sig hemma på sitt senaste ställe fick han besked om att han skulle flyttas …igen – denna gång till Hindås.

– När jag kom hit sa de att det här skulle bli som ett hem för mig. Nu måste jag flytta efter tre månader. Jag förstår att det är flyktingkris men det är omöjligt för mig att bygga upp ett stabilt liv när jag flyttas runt hela tiden, säger han.

ANNONS

Han visar den 16 kvadratmeter stora stugan som varit hans hem sedan i maj. Den består av ett litet allrum, ett smalt sovrum och en toalett. På bordet ligger en trave SFI-böcker som han lånat på biblioteket. I Uganda studerade han journalistik och det skulle han vilja fortsätta med här så småningom. Om kvällarna tränar han rullstolsbasket i Göteborg.

– Basketen är min terapi och om jag inte tränar sväller mitt ben upp. När jag måste flytta kanske jag får väldigt långt till träningen, eller så måste jag byta lag, säger han.

Ewa Johansson, som jobbar på boendet, tycker det är synd att gruppen måste splittras.

– När de kom hit i maj var stämningen trevande men nu är alla som en stor familj. Alla umgås och det spelar ingen roll om du är från Uganda eller Syrien, säger hon.

Ewa Johansson förstår att det är svårt för Migrationsverket att förutsäga hur många som kommer framöver, men hon önskar att de kunde ha bättre framförhållning så att de asylsökande skulle få tid att förbereda sig för att flytta.

Rodgers Prince är trött på att flytta omkring och drömmer om en egen lägenhet. Även om han tycker om att vara i Sverige är det mycket med integrationen som inte fungerar.

ANNONS

– Det är lätt att sitta vid en dator och planera var folk ska flytta. Vi är flyktingar men man får inte glömma att vi också är människor.

Fakta: Asylboendet i Hindås

  1. Boendet öppnade 23 maj och har kontrakt med Migrationsverket fram till november.
  2. Den 27 juli fick de besked om att verksamheten skulle "avvecklas skyndsamt".
  3. De 37 personer som bor där måste flytta innan den 20 september. Familjer med barn i skolåldern ska flytta innan skolstarten om tre veckor. Personerna vet ännu inte var de kommer placeras.
ANNONS