Margareta Lewander berättade för fritidsbarnen att hon som utbildningsnämndens ordförande bestämmer över både fritids och skolan i Partille. Hon svarade på frågor från bland andra Lisa Ingvarsson och Harry Aldén, i årskurs 2.
Margareta Lewander berättade för fritidsbarnen att hon som utbildningsnämndens ordförande bestämmer över både fritids och skolan i Partille. Hon svarade på frågor från bland andra Lisa Ingvarsson och Harry Aldén, i årskurs 2.

Tog över i Partille kommun tillfälligt

ANNONS
|

Det var en ivrig och förväntansfull skara, laddade med frågor, som väntade på att bli insläppta utanför kommunhuset. Med buss hade de tagit sig från fritids i Oxled till Partille centrum.

– Vi har pratat mycket om hur barnen kan påverka med delaktighet och inflytande och jobbat med barnkonventionen, säger fritidspedagogen Sofia Kinell.

Hon berättar att barnen fått skriva vykort och rita teckningar om vad de vill ska hända i deras närmiljö som de skickat till kommunen.

Önskemålen har varit många och många har handlat om roligare ute- och innemiljö. Några skulle vilja plantera bärbuskar och frukträd på skolgården medan andra vill ha en konstgräsplan.

ANNONS

Linus Bååth hade målat en miniserie för att förklara vad som händer när han spelar på grusplanen i dag.

– Här ramlar jag och så slår jag upp ett sår och så kommer det blod och jag måste köpa nya kläder, förklarar han.

Det var nämndsekreteraren i utbildningsnämnden, Therese Tanner, som kom med idén att bjuda in fritidsbarnen på mellanmål, eller mellis, och låta dem få svar direkt från politikerna och tjänstemännen. Och de senare var direkt positiva.

– Det här är ett utmärkt exempel på hur man kan jobba med barnkonventionen, säger Bengt Odeholm (S), ledamot i utbildningsnämnden.

– Vi vill få med barnens perspektiv och att de ska vara med och påverka, sedan är jag inte säker på att de förstår så mycket av det här med att styra, säger utbildningsförvaltnings chef Karl-Olof Petersson.

Under besöket fick barnen veta vilka som bestämmer i kommunen, hur de själva kan påverka samt hur kommunens pengar kommer in och vad de ska räcka till. De fick även prova på att rösta med de elektroniska knapparna som politikerna använder vid sina möten.

Hur gick det då med frågan om konstgräs i Oxled?

ANNONS

– Det tycker vi politiker är bra. Det vill vi ha, sa Bengt Odeholm, varpå ansvariga tjänstemän på Partillebo och för kommunens lekplatser konstaterade att då ska de jobba efter det, men att det kan ta lite tid.

Då var det enklare med följdfrågan om nät i målen på den nuvarande grusplanen.

– Det kan vi väl säga ja till direkt väl, sa utbildningsnämndens ordförande Margreta Levander (M) och tjänstemännen nickade.

FAKTA: Barnkonventionen

Heter egentligen FN:s konvention om barnets rättigheter.

Innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn.

194 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna.

Barnkonventionen säger bland annat att barnens bästa ska beaktas i beslut som rör barn och att alla bran ska ha rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Källa: Unicef

ANNONS