Tjolöholms köttbonde tog priset

ANNONS
|

Bättre liv kan kor knappast ha.

De föds ute på de vidsträckta betena eller inne i stora lösdriftsstallar, i drivor av mjuk halm. De får stanna hos sin mamma i drygt ett halvår och umgås därefter med jämnåriga ungdjur i stora flockar. Hela tiden med stor rörelsefrihet och fri tillgång till stråfoder.

De som inte stannar på gården och blir avelsdjur skickas, vid 12-17 månaders ålder, i små grupper till ett privat slakteri i Skövde. Köttet styckas i Göteborg och säljs lokalt både från gården och från butiker i Göteborg, Kungsbacka, Skene och Lerum.

För denna nötköttsproduktion har Ingemar Millesson, arrendator på Tjolöholms gård, fått utmärkelsen Årets nötköttsföretagare i Halland.

ANNONS

- Väldigt roligt, säger han och vrider den blänkande tenntallrik han just fått, så att den kastar solkatter på hans välstädade gårdsplan.

Ingemar Millesson brinner för sin uppgift. Att producera kött för en lokal marknad är ett särskilt nöje.

- Man får direktkontakt med många kunder. Människor som hör talas om att köttet är bra, ringer och frågar var de kan få tag på det.

Sedan 1989 har han varit köttbonde på Tjolöholm. Innan dess drevs gården av hans far, Erik Andersson, som också hade köttdjur och som fortfarande hjälper till på gården.

- Här har funnits köttdjur sedan 1950-talet, säger Ingemar Millesson och tittar ut mot de vidsträcka saltängarna där en del av hans djur ska gå ytterligare några veckor innan de stallas in för vintern.

150 djur finns för närvarande i besättningen. De har hundra hektar att beta på, vid Tjolöholm och i Malevik i Kullavik. Dessutom odlar Ingvar Millesson vall, brödspannmål och oljeväxter på 250 hektar.

Själv har han 60 avelskor som kalvar efter ett planerat schema, utlagd över större delen av året, så att han alltid har djur som är färdiga för leverans. Dessutom har han avtal med andra köttbönder som han köper kalvar av, för att föda upp där på strandängarna. Rasen är Blonde d'Aquitaine och Limousine, ljusa, respektive bruna, smålurviga kossor, som ger det magra och fintrådiga kött som kunderna vill ha. Cirka 200 djur per år levererar gården till butikerna.

ANNONS

Ingemar Millesson är noga med att djuren har det bra och får leva så naturligt som möjligt. Betäckningen sker naturligt av tjurar som ingår i flockarna ute på betet.

- Kalvarna som föds där blir starkare och piggare. Det märks att korna mår bra av att få ströva ute halva året, säger han.

- Det ger glädjen av både gott kött och öppna marker. Allt fler har väl också insett att det inte är så smart att föda upp djur i stora köttfabriker och sedan transportera dem över hela världen.

Ute på de vidsträckta strandängarna lever djuren just det liv som de flesta svenska kunder tycker att de ska ha. Det är god reklam för svensk djurhållning, tycker LRF och Sveriges nötköttsproducenter, som delade ut priset till Ingemar Millesson i tisdags.

ANNONS