Joel Bjur, Hailey Larsson och Mathilda Hultgren får dofta och smaka på olika drycker och sedan gissa vad som är i flaskan.
Joel Bjur, Hailey Larsson och Mathilda Hultgren får dofta och smaka på olika drycker och sedan gissa vad som är i flaskan.

Tid för experimentlusta

ANNONS
|

Runt ett bord på Molekylverkstan i centrala Stenungsund har en grupp förskoleelever från Kopperskolan samlats. Under ledning av pedagogen Cecilia Taube får några av dem bindel för ögonen medan kamraterna tittar på med spänning. Barnen med ögonbindlar får smaka på både ketchup och senap för att gissa vad de får i munnen. Först gissar de rätt men när de får näsorna tilltäppta blir det svårare.

– Det är det som är syftet med övningen, att få eleverna att förstå att våra sinnen samspelar och att om inte luktsinnet fungerar så blir smaken sämre, säger Cecilia Taube.

Molekylverkstans basverksamhet går ut på att inspirera elever i alla åldrar inom naturvetenskap, matematik och teknik. Verksamheten erbjuder olika utbildningspaket till skolor, men ofta har klasserna formulerat önskemål om specifika teman innan.

ANNONS

På plats i verkstan får eleverna sedan experimentera, prova, känna och testa med den uppsjö av material som finns. Allt i sällskap av pedagoger som är utbildade inom naturvetenskapliga ämnen.

– Här får eleverna möjlighet att själva påverka och vara kreativa. Det är viktigt att själv lära sig ta ansvar. Här får de lov att misslyckas också, vilket är jätteviktigt, säger Molekylverkstans verksamhetschef Catarina Lindfors.

Just nu är Molekylverkstan i startgroparna för ett nytt pilotprojekt på temat miljö, hållbarhet och el. Tack vare ett bidrag från företaget Din El på 220 000 kronor kan alla elever i förskoleklass, årskurs fyra och årskurs sju från Stenungsund arbeta på olika sätt med de förnyelsebara energikällorna vind, sol vatten under ett års tid.

– För de allra minsta handlar det om att få vara kreativa genom att bygga vindkraftverk. Att vindsnurrorna kanske inte kommer att fungera är inte viktigt alls. Det viktiga är att de får prova. På de lite äldre barnen ställs av naturliga skäl högre krav och de kommer att få arbeta med både vind, vatten och solenergi, säger Catarina Lindfors.

Projektet startar i augusti. Blir resultatet bra kan det komma att ingå i Molekylverkstans basverksamhet.

ANNONS

– Vi hoppas att vi så småningom kan se att elever som varit hos oss i större utsträckning väljer naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Det behövs om vi ska gå mot det hållbara samhället, säger Catarina Lindfors.

Ägs av de fem kemiföretagen AGA Gas AB, Akzo Nobel AB, Borealis AB, Ineos AB och Perstorp Oxo AB och drivs tillsammans med Stenungsunds kommun.

Erbjuder utbildningar till både barn, unga och vuxna inom naturvetenskap, kemi och teknik.

I fjol hade verksamheten 54 000 besökare.

ANNONS