I över 20 år har Teaterhuset i Mölndal haft sommarteater i Gunneboskogen med flera tusentals åskådare. Nu kämpar föreningen, som bland annat spelat Pettson och Findus, för sin överlevnad. Bild: Mathias Abrahamsson
 I över 20 år har Teaterhuset i Mölndal haft sommarteater i Gunneboskogen med flera tusentals åskådare. Nu kämpar föreningen, som bland annat spelat Pettson och Findus, för sin överlevnad. Bild: Mathias Abrahamsson

Teaterhuset kämpar för sin överlevnad

Teaterhuset i Mölndal blöder ekonomiskt. De vill nu därför ha närmare en miljon kronor i årligt bidrag från kommunen, som ska besluta i frågan nästa vecka.

ANNONS
|

Teaterhuset, plantskola för bland annat komikern Per Andersson, har i flera år kämpat för sin överlevnad och var förra året nära att gå i konkurs.

Föreningen har nu därför, som Mölndals-Posten var först att rapportera om, lämnat in en bidragsansökan till Mölndals stad om ett utökat årligt bidrag på 960 000 kronor, vilket motsvarar ungefär 300 000 kronor mer än vad den fått föregående år.

Detta för att framför allt kunna trygga barn- och ungdomsverksamheten, till vilken många också står på kö.

– Vi har i nuläget cirka 400 medlemmar och drygt 100 barn i kö, men har de senaste åren tvingats säga nej till alla nya som vill vara med, säger Kjell Samuelsson, kassör i Teaterhusets styrelse, som nu därför äskat mer pengar hos kommunen för att kunna fortsätta bedriva verksamheten och starta fler grupper.

ANNONS

För det begärda beloppet är förhoppningen att även kunna anställa en person för att avlasta de i övrigt hårt belastade ideella krafterna inom teaterföreningen.

Men i nuläget vet Teaterhuset inte ens om det blir några pengar alls, sedan kommunen förra året beslutade att ge pengar för bara ett år i taget, mot tidigare tre, och därefter se över verksamheten igen.

– Vi kan förstås inte bestämma vad kommunen ska satsa pengar på, men man får inte heller glömma vilken social funktion det här fyller för många, säger Kjell Samuelsson.

– Vi har själva frågat våra medlemmar vad teatern betyder för dem och fått en otrolig respons med berättelser om allt från de som tidigare inte vågat tala inför fler än en person, som nu stått inför klassen och hållit föredag till hur teatern hjälpt dem att bryta tidigare ensamhet och isolering.

Kultur- och fritidsnämnden i Mölndal ska nästa torsdag, den 13 december besluta i fråga om bidraget. Nämndens avgående ordförande Pernilla Övermark (S) vill innan dess inte uttala sig i ärendet.

– Men jag återkommer gärna och berättar mer om hur vi resonerat nästa torsdag, säger hon.

Inte heller Annika Stedner, kultur- och fritidschef, vill i nuläget berätta om vilket förslag man från förvaltningens sida kommit fram till.

ANNONS

– Men vi har också fört en kontinuerlig dialog med Teaterhuset och stöttar dem för att tillsammans hitta en långsiktig lösning för att verksamheten ska kunna bedrivas vidare, säger hon.

ANNONS