Tar steg framåt i politiska karriären

ANNONS
|

– Partiet har insett att unga också kan. Jag tycker att jag får mer och mer gehör för mina idéer. Det känns superroligt att få den här möjligheten, säger Maria Stensby.

Som ordförande i Muf Stenungund hade hon en adjungerad plats i den lokala partistyrelsen. Sedan årsmötet i förra veckan håller hon plötsligt i klubban i samma styrelse.

– I början när jag kom med i ”vuxenpolitiken” var det väl attityden från de äldre ibland lite nedlåtande. De såg oss ”små mufare” som duktiga kampanjarbetare, men inte så mycket mer, säger Maria Stensby.

– Jag hade väl mina förutfattade meningar också, om att kommunpolitiken bestod av blaskigt kaffe och torra möten i kommunhuset. Men jag tycker det är jätteintressant. På den lokala nivån tas ju beslut som påverkar människor i vardagen.

ANNONS

Intresset för politik har hon med sig hemifrån, men det var först under gymnasiet som hon började sympatisera med Moderaterna.

– Jag gick samhäll-estet på Nösnäsgymnasiet här i Stenungsund. Där var ju många antingen V, S eller MP. Varje dag fick jag argumentera och stå upp för det jag tror på. Jag får väl tacka mina klasskompisar så här i efterhand för träningen de gav mig.

Vad är det du tror på?

– Att människor främst är individer och inte något kollektiv. Alla ska kunna göra det de är bäst på. Det är den värdegrund jag vill ska prägla politiken.

Har du några hjärtefrågor?

– Jobben är väl alltid hjärtefrågan. Jobb är så mycket mer än bara pengar på kontot den 25:e. Jobbet gör att man känner sig behövd, bekräftad och det ger mening. En annan viktig fråga är den psykiska ohälsan bland ungdomar.

Vad vill du åstadkomma som M-ordförande?

– Jag vill lägga mer fokus på vår egen verksamhet. Vi ska ha utbildningar och föreläsningar där vi bjuder in folk från näringslivet. Vi kan inte bara sitta och prata med varandra hela tiden, det behövs intryck utifrån också. Sen måste vi ut och kampanja och visa upp oss mer. En del av de äldre säger att valrörelsen börjar nästa år, men jag tycker det är fel. Den börjar redan nu.

ANNONS

Ålder: 20, fyller 21 i slutet av mars

Bor: Stenungsund och Trollhättan

Gör: Studerar på internationella programmet för politik och ekonomi vid Högskolan Väst i Trollhättan.

Familj: Mamma, pappa, storasyster, lillasyster och hund.

Fritid: ”Det 20-åringar gör mest, umgås med vänner och har roligt. Politiken genomsyrar det mesta, det är där många av vännerna finns”.

ANNONS